Šta Angela Merkel donosi u Beograd?

Izvor: RTS, 06.Jul.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Angela Merkel donosi u Beograd?

U sredu u Srbiju posle četiri godine dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel. Prvog dana posete srešće se s premijerom Srbije, a dan kasnije i sa predsednikom i predstavnicima civilnog društva. U Beogradu je sve spremno za dolazak kancelarke, a bezbednosne mere biće na najvišem nivou. Na stolu će se naći političke i ekonomske teme.
Najmoćnija žena na svetu svečano će biti dočekana na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << beogradskom aerodromu, a potom na večeri s premijerom, uz srpski folklor i tradicionalna jela. A šta će kancelarka staviti na sto? Predsednik Vlade ne očekuje med i mleko, osim kada na dnevni red dođe ekonomija.

"Nemačka će pre svega insistirati na nastavku dijaloga u Briselu i postizanje sporazuma. Nešto smo uradili, ne sve jer je za tango potrebno dvoje, ali verujem da će biti zadovoljna. Ne znam šta će još reći, ali sam siguran da će biti veoma zadovoljna ekonomskim reformama", kaže premijer Aleksandar Vučić.
Poznata po tome da štedi vreme pa i u Kinu putuje na dan-dva, Merkelova u Beograd dolazi u trenutku kada su sve oči uprte u Grčku. To je za nemačke medije dovoljan znak da je Srbija napredovala i da će atmosfera biti znatno bolja nego prilikom njene prethodne posete 2011, slažu se analitičari u Srbiji.
"Mislim da će poruke biti realno optimistične, mislim da će pre svega biti ohrabrenja da se nastavi dijalog, očekujem da ćemo dobiti to ohrabrenje", kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.
Zajednički jezik Vučić i Merkelova najlakše će naći u ekonomiji pošto dele pristup da bez gorkih pilula napretka nema. Dolazak kancelarke signal je i za nemačke investitore.
"Mi možemo da se pohvalimo da već imamo veliki broj investitora u Srbiji koji su i te kako zadovoljni poslovanjem i većina njih planira širenje", kaže Nikola Janković iz Privredne komore Srbije.
Prema njegovim rečima, sama poseta je veoma važna i podstiče približavanje EU i daje veću pravnu sigurnost kompanijama koje planiraju da dođu na ovo tržište. 
"Baš tog dana sa 'Kontinentalom' ćemo potpisati ugovor o novom pogonu, dodatnom zapošljavanju ljudi. To je jedna od nejvećih nemačkih kompanija i naravno da očekujem još veći broj investitora, a za to nam je potrebna politička i ekonomska stabilnost i Srbija će na tome nastaviti da radi", rekao je premijer Vučić.
Nemačka je jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije. Trgovinska razmena dve zemlje iznosi 3,2 milijarde evra, a nemačke kompanije u Srbiju su investirale 1,4 milijarde evra. Očekuje se da će se, kao i prošle, i ove godine te cifre povećavati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.