Predsednik češkog Senata poziva Merkelovu da ukine sankcije Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2016, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik češkog Senata poziva Merkelovu da ukine sankcije Rusiji

Predsednik gornjeg doma češkog parlamenta (Senata) Milan Šteh želi da pozove nemačku kancelarku Angelu Merkel da ukine sankcije Rusiji, saopštio je list „Česke novini“ na svom sajtu.

Merkelova se nalazi u jednodnevnoj poseti Pragu. „Predsednik Senata Milan Šteh je na otvaranju poljoprivrednog sajma ’Zemlja hraniteljka‘ izjavio da želi da pozove Merkelovu da ukine antiruske sankcije“, navodi list.

On je rekao da sankcije Rusiji nanose štetu češkoj poljoprivredi i industriji, a istovremeno nemaju očekivani efekat na rusku ekonomiju. „Svoj predlog o ukidanju sankcija Šteh može da uputi Merkelovoj u četvrtak uveče u praškom Lihtenštajnskom dvorcu na svečanoj večeri u čast dolaska nemačke kancelarke, kojoj će prisustvovati i Šteh“, zaključuje češki list. Ranije je o besmislenosti antiruskih sankcija govorio češki predsednik Miloš Zeman.

I Češki premijer Bohuslav Sobotka komentarisao je danas antiruske sankcije. On je izjavio da su slabljenje ili ukidanje sankcija Rusiji mogući samo u slučaju značajnog napretka u realizaciji Minskog sporazuma o Ukrajini. Sobotka je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da sa njom nije razgovarao o sankcijama Rusiji, već su uglavnom govorili o „zajedničkoj saradnji naših država, razvoju situacije u Evropi nakon ’bregzita‘ i o migraciji“.

„Sankcije Rusiji su direktno vezane za ispunjavanje Minskog sporazuma o Ukrajini. Ranije smo se sa partnerima iz EU složili da ako bude postignut značajan napredak u realizaciji ovih sporazuma, to može dovesti do ublažavanja sankcija. Ali bez takvog napretka ne može se raspravljati o jednostranom ukidanju sankcija od strane EU“, zaključio je češki premijer.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.