Narodi da budu spremni da priznaju krivicu

Izvor: B92, 30.Jun.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Narodi da budu spremni da priznaju krivicu"

Odlazeći ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da je prilično siguran da nemačka kancelarka Angela Merkel neće iznositi nove uslove Srbiji.

On je u intervjuu za B92 naveo i da bi odlazak premijera Aleksandra Vučića u Srebrenicu bio dobar potez, pre svega zbog pomirenja u regionu.

“Prilično sam siguran da neće biti novih uslova. Dobro je što dolazi, ona ne bi dolazila da ne misli da država napreduje. Ne verujem da će biti novih uslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslov je jasan - primena Briselskog sporazuma, a onda i otvaranje poglavlja”, rekao je Vilhelm.

Na pitanje da li je Kosovo uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Vilhelm je rekao da je normalizacoija odnosa Beograda i Prištine ključna.

“Bez nje nema otvaranja poglavlja 35, a onda ni zatvaranja. Samim tim ni napretka”, naglasio je Vilhelm.

U poslednjim nedeljama nemački političari su pominjali vraćanje viznog režima za građane Srbije zbog velikog broja lažnih azilanata koji traže utočište u zemljama Evropske unije.

“Dugo to slušamo, ali je to nazamislivo. Gde možete imati pregovore o pridruživanju sa jednom zemljom, a istovremeno joj vraćati vize. To je nezamislivo”, objasnio je Vilhelm.

On je rekao i da je čuo da Vučić planira da ide u Srebrenicu.

“Mislim da je to pozitivan gest. Svi narodi ovde moraju da budu spremni da prihvate odgovornost i krivicu. Nemačka je preuzela krivicu posle Drugog svetskog rata. Prosto, moramo prihvatiti istoriju”, dodaje Vilhelm.

Nemački diplomata se posle tri godine službovanja u Srbiji vraća u Nemačku.

“Ako uporedim situaciju od pre tri godine kada sam došao, mnogo je bolje. Vide se pozitivne promene, počeli su pregovori što je istorijski pomak. Dijalog, Briselski sporazum... Mislim da je Srbija sada konstruktivan igrač u regionu. Dosta ste radili na unapređenju odnosa među državama bivše Jugoslavije. Bio je albanski premijer u Beogradu i srpski u Tirani što je takođe vrlo važno”, rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije sprovodi dobre reforme, ali ekonomija još nije počela da raste.

“Deficit u prvom semestru se značajno smanjio na nivo koji je bolji nego u većini zemlaja evro zone. To opet ne znači da ekonomija raste. Nadam se dolasku stranih investitora, ali i da ljudi otpočinju sopstvene biznise. Tužan je konstantan odliv mladih mozgova iz Srbije”, naveo je Vilhelm.

Dosadašnji ambasador u Srbiji navodi da će pamtiti ljude i gostoprimstvo.

“Iako nemate mnogo novca vi baš znate da uživate u životu. Čini mi se da volim više piće nego hranu. Ona je nekad prejaka. Volim rakiju veoma mnogo, srpska vina su takođe veoma dobra. Sigurno ću se vraćati u Srbiju”, zaključio je Vilhelm.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2015

Odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm veruje da nemačka kancelarka Angela Merkel neće u Beograd doći sa novim uslovima za Srbiju..."Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je ključna, bez nje nema otvaranja poglavlja 35, a onda ni zatvaranja, samim tim ni napretka. Prilično sam...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.