Može li Beograd da odoli pritiscima

Izvor: RTS, 21.Nov.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Beograd da odoli pritiscima

Od Angele Merkel do Vladimira Putina i brojnih drugih zvaničnika - ime Srbije prethodnih 10 dana često se izgovaralo. To baš i nije uvek dobro. Govorilo se o ulozi Srbije u ukrajinskoj krizi i eventualnom uvođenju sankcija Moskvi.

Pod pritiskom i sa Istoka i sa Zapada, Beograd i dalje tvrdi da putuje ka Evropi, ali bez sankcija Rusiji.

U samo 24 časa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Angela Merkel pomene Srbiju, a Vladimir Putin Kosovo. Beogradom za samo sedam dana prodefiluje veliki broj stranih zvaničnika – jasno je da je diplomatska borba uzavrela. Nemačka kancelarka je upitala za ruski uticaj ne samo u Ukrajini i nabrojala i Moldaviju, Gruziju pa Srbiju. Njen prvi zamenik u Beogradu razjašnjava stav Berlina.

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel rekao je tokom posete Srbiji pre nekoliko dana da ima razumevanja za poziciju Srbije. "To nije odluka za EU, protiv Rusije, to nije mudra alternativa", naveo je Gabrijel.

Kontradiktorne poruke je slao evropski komesar Johanes Han – pre dolaska u Beograd, srpskoj štampi je poručio da su sankcije Rusiji obaveza Srbije. U Beogradu se mogao čuti drugačiji ton.

"U ovom trenutku, nema pritiska na zemlju da u potpunosti isprati evropsku spoljnu politiku, ali to jeste deo procesa pristupanja", naveo je komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Ništa manje nisu bili aktivni ni ruski zvaničnici – predsednik Putin je ponovo Krim uporedio sa Kosovom, i to u intervjuu za nemačku televiziju. Diplomate u Moskvi su objasnile šta Moskva očekuje od Beograda.

"Veoma se nadamo da će srpske kolege izvagati sve okolnosti povezane sa restriktivnim pritiskom na Rusiju i uzeti u obzir dobar, prijateljski, strateški karakter naših odnosa, što je još jednom potvrdila nedavna poseta predsednika Rusije Beogradu", rekao je Aleksandar Lukaševič, predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Iz dvorišta Moskve u Brisel, lopticu je preko Srbije vratio i šef odbora ruskog parlamenta za spoljne poslove.

"Faktički Srbiju ucenjuju – ili se priključujete sankcijama Rusiji ili ćemo smatrati da ste zemlja koja nema šansu da uđe u EU", rekao je Aleksej Puškov, šef komiteta Ruske dume za spoljnu politiku.

Za iskusne diplomate dileme nema – ovakva situacija nam je nametnuta i sa tim moramo da živimo.

Veliki brinu kada postoji problem

Nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ivo Visković kaže da, naravno, nije baš najsrećnija situacija što nas veliki pominju, jer veliki o vama brinu kada postoji neki problem.

"U ovom slučaju nismo mi problem već smo vezani za nešto mnogo krupnije i to nije dobro. Zaista se nekad stiče utisak da se preko naših leđa izravnavaju odnosi kada su mnogo veće stvari u pitanju – pitanje Ukrajine i odnos Zapada sa Rusijom", istakao je Visković.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da, posle svega što smo čuli, nije pitanje da li će Srbija odoleti pritiscima i dokle će to činiti.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija svima pokušava da kaže da ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali i da ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo a da pritom ne dobije nikakvu pomoć od bilo koga i, naravno, zašto bismo to radili!?

I zato u zaključku koji je predsednik Tomislav Nikolić saopštio evropskom komesaru za proširenje stoji – do daljeg.

"Danas, ovog časa, ove godine, ovih godina – Srbija sigurno neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je predsednik Nikolić posle razgovora sa Hanom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.