Merkelova u BG pa nova runda u Briselu?

Izvor: B92, 01.Jul.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova u BG pa nova runda u Briselu?

Politički lideri Beograda i Prištine bi mogli sledeće nedelje da se nađu za zajedničkim stolom, posle posete Angele Merkel Beogradu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini mogla bi već sledeće sedmice da zakaže novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji.

Nova runda dijaloga najverovatnije će biti organizovana neposredno nakon što nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kancelarka Angela Merkel poseti Beograd, početkom sledeće sedmice.

"Dve strane su suviše blizu sporazuma o najbitnijim pitanjima da bi se čekao septembar”, rekao je Tanjugu funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

On je kazao da Mogerinijeva inače nije planirala nove runde dijaloga sa premijerima Kosova i Srbije pre kraja letnje pauze, ali da na nju raste pritisak da se predomisli, jer bi odlaganje ne samo usporilo proces normalizacije, nego i proces proširenja EU.

Mogerinijeva je ovih dana zauzeta pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali sledeće sedmice nema planirana putovanja.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je već uputio poruku visokoj predstavnici da je neophodno da što pre ponovo pozove premijere Srbije i Kosova u Brisel, kaže Tanjugov izvor.

“Ne samo Han, već i neke zemlje članice su mišljenja da bi tokom letnje pauze situacija mogla dodatno da se iskomplikuje i da treba održati zamah“, rekao je on, ukazujući da je što skoriji nastavak dijaloga pre svega u interesu Nemačke.

On je podsetio da je nemačka kancelarka Angela Merkel organizovanjem Konferencije za Zapadni Balkan u avgustu prošle godine praktično preuzela kormilo evropskih integracija regiona i da je u to uložila sopstveni politički kapital.

U to se uklapa i izjava Merkelove nakon susreta sa kosovskim premijerom Isom Mustafom u Berlinu, kada je rekla novinarima da je vreme da se postigne kompromis između Beograda i Prištine.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič nije htela ni da potvrdi, ni da demantuje mogućnost nastavka dijaloga sledeće nedelje, uz reči da je Federika Mogerini u stalnom kontaktu kako sa Beogradom i Prištinom, tako i sa Komisijom i sa zemljama članicama, te da će poziv uputiti kad proceni da je to shodno.

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mutafa nisu tokom nedavne maratonske runde briselskog dijaloga uspeli da dovrše dogovore o Zajednici srpskih opština (ZSO), telekomunikacijama, energetici i Parku mira, ali su obojica rekli da je po nekim pitanjima došlo do znatnog približavanja stavova.

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas Radio-televiziji Srbije da su samo dve reči bile izgovor da prištinska delegacija ne potpiše sporazum o ZSO i da je dokument o tome u najvećoj meri usaglašen.

Slično stoji i sa sporazumom o telekomunikacijama, koji je, prema rečima učesnika u dijalogu, takođe spreman za potpisivanje.

Zbog toga u Briselu smatraju da bi bilo opasno praviti dvomesečnu pauzu u dijalogu, kad postoji mogućnost da se već sledeće nedelje napravi iskorak, kažu Tanjugovi izvori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.