Merkelova se nada „dobrom sporazumu“ posle pregovora o „bregzitu“

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2017, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova se nada „dobrom sporazumu“ posle pregovora o „bregzitu“

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada „dobrom sporazumu“ posle pregovora o „bregzitu“.

U tim danas započetim pregovorima Britanije i EU, 27 zemalja-članica Unije će pažljivo slušati šta želi Britanija, ali će istovremeno i braniti sopstvene interese, navodi AP.

„Mislim da je preuranjeno spekulisati prvog dana pregovora kako će se oni okončati“, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da se „nada da će biti postignut dobar sporazum“.

„To će biti u našem zajedničkom interesu, ali mi, 27 zemalja, ćemo, nadam se zajednički, formulisati veoma jasno naše interese“, poručila je Merkelova.

Nemačka kancelarka je ovo izjavila posle sastanka sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom koji je, takođe, naznačio jedinstvo 27 zemalja-članica EU.

Johanis je napomenuo da EU želi da razgovora o uslovima „razvoda“ pre nego što pređe na pitanje budućih odnosa sa Britanijom.

Velika Britanija i Evropska unija počele su danas prve formalne pregovore o „bregzitu“.

„Danas smo počeli pregovore o uređenom povlačenju Velike Britanije iz EU“, izjavio je glavini pregovarač EU Mišel Barnije pozdravljajući državnog sekretara Velike Britanije za izlazak iz EU Dejvida Dejvisa, prenosi AFP.

Barnije je rekao da se nada da će razgovori, koji su počeli gotovo godinu dana od referenduma na kome su Britanci glasali o izlasku iz EU, dovesti do utvrđivanja vremenskog roka u kome će pregovori biti obavljeni, preneo je Rojters.

Dejvis je sa svoje strane rekao da London želi uspostavljanje dubokog i posebnog odnosa sa EU i dodao da će razgovarati u pozitivnom i konstruktivnom tonu.

On je rekao i da ima više stvari koje povezuju EU i Britaniju, od onih koje ih dele.

Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

S početkom pregovora o Bregzitu, Evropa ekonomski u prednosti

Izvor: EurActiv Srbija, 20.Jun.2017, 14:28

Kada je Velika Britanija pre godinu dana na referendumu izglasala izlazak iz Evropske unije, zagovornici Bregzita tvrdili su da britansku privredu usporava disfunkcionalni blok sa sporim rastom. Godinu dana kasnije, s formalnim početkom pregovora o Bregzitu, situacija je radikalno drugačija. Britanska...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.