Merkelova pod pritiskom

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2015, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova pod pritiskom

U aferi sa prisluškivanjem evropskih firmi i političara od strane nemačke Savezne obaveštajne službe Bundesnahrihtendinst (BND) za potrebe Amerikanaca, sve je više onih koji prozivaju kancelarku Angelu Merkel. Sada se u toj ulozi našao i njen zamenik u koalicionoj vladi, lider socijaldemokrata Zigmar Gabrijel, koji je po sopstvenim rečima dva puta izričito pitao kancelarku da li su joj stavljeni na uvid dokazi za privrednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << špijunažu BND-a, na šta mu je ona oba puta odrečno odgovorila.

Ovaj pritisak socijaldemokrata je doveo do novog zahlađenja u velikoj koaliciji, a neki u tome vide brigu Gabrijela ne za samu aferu, koliko za svoj politički rejting.

Ujedno su sve glasnije prozivke kancelarke iz redova opozicije.

Šef frakcije partije Levice, Gregor Gizi, tražio je da nemačka kancelarka u statusu svedoka izjavi šta je znala o aferi prisluškivanja od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i umešanosti nemačke tajne službe BND u tu rabotu.

- Ona mora da svedoči, i to pod zakletvom - insistirao je Gizi.

Levičari su tražili iskaze i od više bivših, ali i od sadašnjeg šefa Ureda kancelarke, između ostalih od Franka-Valtera Štajnmajera, Ronalda Pofale i Petera Altmajera, koji su zaduženi za nadzor nad BND-om, kao i od ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera.

Predstavnik stranke Zelenih u Odboru za ispitivanje NSA afere, Konstantin fon Noc, rekao je da je kancelarkin ured razvlačio aferu NSA-BND toliko dugo da je sada postala - skandal Merkelove.

Mezijer je po sopstvenoj želji dao izjavu nakon što je u nekim medijima - među kojima prednjači list Bild (koji mu je nacrtao ogroman Pinokijev nos - prozvan za laži u vezi afere NSA).

Johana Ukerman iz podmlatka socijaldemokrata (Juso) je tražila od Angele Merkel da "povuče personalne konsenkvence, jer sa takvim optužbama Mezijer ni jedan dan ne može da ostane ministar unutrašnjih poslova".

* Ko je, kada, šta i koliko znao o američko-nemačkoj špijunaži?

* Nemačka godinama špijunirala po Evropi u korist SAD-a

* Erbas tuži nemačke špijune

* Špijunaža ide ukrug

Šefica vlade u Berlinu je kao reakciju na optužbe rekla da je "saradnja između BND i NSA važna za bezbednost građana". Ona je takođe prenela svoju spremnost da svedoči pred Odborom Bundestaga za istragu NSA afere.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Merkelovoj ugrožen kredibilitet"

Izvor: B92, 06.Maj.2015

Većina Nemaca, njih 62 odsto, smatra da je kancelarki Angeli Merkel ugrožen kredibilitet zbog afere nemačke Savezne obaveštajne službe...BND je, kako se saznaje, pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana, evropskih vlada i firmi što je Kancelarska služba, navodno, još 2008. godina znala,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.