Merkelova okuplja lidere Zapadnog Balkana

Izvor: Akter, 27.Avg.2014, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova okuplja lidere Zapadnog Balkana

Na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, sutra će, u Berlinu, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu

Na konferenciji će učestvovati premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja regiona, među njima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će u Nemačkoj boraviti danas i sutra, a prvog dana posete on će se sastati sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, kao i sa predstavnicima Svetske banke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Drugog dana posete premijer Vučić će najpre razgovarati sa predstavnicima kompanije Goldman Saćs, nakon čega će se sastati sa predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom,ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, kao i premijerom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Istoga dana, po završetku Konferencije „Zapadni Balkan", premijer Vučić prisustvovaće radnoj večeri sa kancelarkom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Radnu posetu Berlinu premijer Vučić završava susretom sa zamenikom kancelara i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Inače, dan posvećen Zapadnom Balkanu počeće konferencijom ministara privrede, koju će otvoriti nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel.

Na dva panela razmatraće se pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanje zapošljavanja, male i srednje privrede kao i investicija.

Zatim će se sastati ministri inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sedištu nemačke kancelarke Merkel sa premijerima regiona i predsednikom Evrospke komisije Žoze Manuelom Barozom.

Iz Brisela stiže i komesar za proširenje Štefan File koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti sa predstavnicima privrednih subjekata iz regiona.

Kako je najavljeno u Briselu, evropska trojka ima za cilj da podrži evropske integracije regiona.

U susret skupu Merkelova je poručila da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi.

Kako je objasnila, nemačka vlada odlučila je da organizuje konferenciju, na koju poziva premijere, ministre inostranih poslova i privrede, povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata.

"Mi smo razmišljali šta učiniti povodom ove godišnjice, a da ne gledamo samo u prošlost i kako možemo da oblikujemo budućnost. Nemačka vlada je došla na ideju da pozove sve države regiona kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, ali u suštini postoji zajedništvo. To je, prema mom uverenju, postalo moguće jer su sve zemlje dobile evropsku perspektivu", naglasila je Merkelova.

"Svim zemljama zapadnog Balkana samo obećali evropsku perspektivu i iza toga stojimo. Vremenski okviri između pristupanja Slovenije i Hrvatske ne moraju biti nikakva mera za pristupanje drugih zemalja, već je na svakoj državi kada će i kako moći da pristupi", poručila je ona.

Ona je odbacila da EU primenjuje dvostruke aršine u prijemu novih članica, ukazujući da se jasno videlo koja je procedura na putu do članstva na primeru Hrvatske, kao i da se u vezi Rumunije i Bugarske neprestano prave izveštaji o vladavini prava i napretku u demokratizaciji i borbi protiv korupcije.

Merkelova je ukazala i da se na Balkanu vidi da je potrebno imati "dug dah", ukazujući da je međunarodna zajednica još prisutna sa trupama na Kosovu, gde postoji i policijska misija EU.

"Ne smeju se zemlje prerano prepustite same sebi. Čak i kada postoji napredak u tom regionu on se odbija tempom puža", ocenila je Merkelova.

Srpski premijer Aleksandar Vučić pozvao je uoči konferencije na više investicija iz Nemačke.

"Potrebno nam je više nemačkih investicija u auto i agrarnoj industriji", rekao je on u intervjuu za nemački "Fokus".

On je kazao i da je Srbija zamolila i za veće prisustvo političara i savetnika iz te zemlje.

Prema Vučićevim rečima, srpska vlada od nemačke kancelarke očekuje da "pomogne u očuvanju političke i ekonomske stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Konferenciji u Berlinu prisustvovaće i najviši predstavnici Austrije, domaćini konferencije iduće godine - kancelar Verner Fajman, šef diplomatije Sebastijan Kurc i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

Šef austrijske diplomatije rekao je da zvanični Beč smatra konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja se ove godine održava u Berlinu a naredne u Beču, za kamen temeljac daljeg proširenja EU na taj region.

Bez Zapadnog Balkana evropski mirovni projekat, kao i EU neće biti potpuni, ocenio je Kurc.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić na konferenciji u Berlinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Berlin i na početku posete sastao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom...Obraćajući se novinarima nakon sastanka, premijer Vučić je izjavio da je ovo ključna adresa i da je razgovor sa nemačkim ministrom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić sutra na Konverenciji o Zapadnom Balkanu

Izvor: Akter, 27.Avg.2014

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće sutra na Konferenciji o zapadnom Balkanu..Konferencija će biti održana u Berlinu na inicijativu kancelarke Angele Merkel, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije...Šef srpske diplomatije učestvovaće...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.