Merkelova: Potrebno je da se realizuje zakon o specijalnom statusu Donbasa

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Potrebno je da se realizuje zakon o specijalnom statusu Donbasa

Nakon samita u „normandijskom formatu“ nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je bilo važno da se ponovo otvori ovaj kanal za pregovore. Ona je dodala da rad na temu bezbednosti i političkog napretka u Ukrajini treba nastaviti u okviru „mape puta“ koju „Normandijska četvorka“ treba da pripremi u narednih mesec dana. U okviru „mape puta“ o Donbasu potrebno je da se realizuje zakon o specijalnom statusu regiona, izjavila je nemačka kancelarka.

„Današnji dan, kao što sam i predvidela juče, nije doneo čudo, ali smo razgovarali o procesu rada koji ima mnogo nijansi i na toj osnovi sada mora da se radi na temama bezbednosti, temama političke realizacije i na temu stvaranja mape puta, što je i predstavljalo današnji napredak“, istakla je Merkelova.  Govoreći na zajedničkoj konferenciji lidera Nemačke i Francuske, Merkelova je istakla da bi sastanci u „normandijskom formatu“ trebalo da se redovno i kontinuirano održavaju.

Ministrima spoljnih poslova „Normandijske četvorke“ naloženo je da odmah počnu sa pripremama za izbore u Donbasu, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland na konferenciji za medije nakon sastanka u „četvorke“ u Berlinu. „Između ostalog, govorili smo o izborima u Donbasu. I to će biti osnovni zadatak naših ministara u narednim danima“, rekao je Oland. On je dodao da će mapu puta za realizaciju Minskog sporazuma usaglašavati ministri. „Bilo je važno da se krene napred na nekoliko tačaka, a posebno po pitanju bezbednosti, humanitarne i političke“, istakao je Oland. 

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.