Merkel: Život Jevreja deo našeg identiteta

Izvor: Studio B, 03.Maj.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Život Jevreja deo našeg identiteta

Prisustvujući komemoraciji povodom 70. godišnjice oslobađanja bivšeg nacističkog koncentracionog logora Dahau, severozapadno od Minhena, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da društvo ne sme nikada "da zatvori oči" pred antisemitizmom.

Merkelova je upozorila protiv onih koji prete ili napadaju osobe koji se identifikuju kao Jevreji ili se u nečemu slažu sa stavovima izraelske države, ističući kako se jasno mora staviti do znanja kako je "život Jevreja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << deo našeg identiteta", prenosi AFP.

Nakon što je sa Francuzom Klemanom Kventinom, svojevremeno zatočenikom Dahaua, položila venac ispred nekadašnjeg krematorijuma, nemačka kancelarka se zahvalila vremešnim preživelima iz ovog koncentracionog logora, koji su doputovali na komemoraciju, ističući kako je "duboko dirnuta" činjenicom da ih je toliko mnogo prevalilo taj put.

Pod jakim pljuskom, u tišini koju je prekidao samo zvuk crkvenih zvona, poštu stradalima je odalo više od 130 preživelih logoraša, od kojih neki u invalidskim kolicima, kao i američki vojni veterani koji su učestvovali u njihovom oslobađanju.

Predsednik Centralnog veća Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster izjavio je da je prisustvo Merkelove sa preživelima "znak solidarnosti".

Šuster je pozvao da sećanje na holokaust ostane snažno, upozoravajući da vremenom "raste distanca, empatija isčezava" i pozvao mlade generacije da očuvaju odgovornost da se zločin nikada ne zaboravi.

Nacisti su podigli Dahau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933, samo nekoliko sedmica posle dolaska Adolfa Hitlera na vlast. Bio je to prvi koncentracioni logor u Nemačkoj, koji je poslužio kao model za logore koji su kasnije podignuti, navela je francuska agencija.

Uoči ceremonije, Merkelova je u nedeljnom obraćanju rekla da Nemačka ima "posebnu odgovornost" i upozorila da nema govora o podvlačenju crte kada je reč o istoriji.

Slične komemoracije, povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkih logora, održane su ove godine na drugim mestima, počevši od one u januaru, u Aušvicu, ali je komemoracija u Dahau jedina kojoj je prisustvovala nemačka kancelarka.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel:Jevreji deo našeg identiteta

Izvor: B92, 03.Maj.2015

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da društvo ne sme nikada "da zatvori oči" pred antisemitizmom.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.