Merkel Putinu:Povucite trupe iz UKR

Izvor: B92, 16.Sep.2014, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel Putinu:Povucite trupe iz UKR

Kancelarka Nemačke Angela Merkel ukazala je u telefonskom razgovoru predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na značaj povlačenja svih ruskih trupa iz Ukrajini.

Tokom razgovora "o sprovođenju sporazuma iz Minska o mirovnom planu za istok Ukrajine", Merkel je "jasno naglasila da su potpuno povlačenje ruskih trupa i efiksna kontrola rusko-ukrajinske granice ključni elementi trajnog rešenja sukoba", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila je Vlada u Berlinu.

U saopštenju koje je nakon razgovora stiglo iz Kijeva navodi se da su tokom telefonskog razgovora, na zahtev Berlina, Putin i Merkelova naveli da je potreban dalji zajednički rad da bi se odredili praktični detalji dogovora, kao i da su ocenili kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 2016.

Mirovni proces u Ukrajini je u ponedeljak ugrožen najsmrtonosnijim sukobima na istoku Ukrajine od uspostavljanja krhkog primirja, za šta ukrajinska vojska i proruski separatisti optužuju jedni druge.

Po kominikeu Vlade Nemačke, Merkel se u razgovoru s Putinom založila i za nastavljanje trojnih razgovora EU, Rusije i Ukrajine o rešavanju spora oko cene prirodnog gasa koji Rusija isporučuje Ukrajini.

Rusija je u ponedeljak odbacila predlog Evropske komisije da se 20. septembar održi trojni sastanak Moskve, Kijeva i EU o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Evropska komisija je prošlog četvrtka objavila da je pozvala ruske i ukrajinske ministre energetike da 20. septembra dodju na ponovni sastanak u Berlinu o isporuci ruskog gasa Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Merkel razgovarala s Putinom o Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2014

Njemački kancelar Angela Merkel ukazala je sinoć u telefonskom razgovoru predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na značaj povlačenja svih ruskih..trupa za mirovni proces u Ukrajini...Naglasila je da su "potpuno povlačenje ruskih trupa i efikasna kontrola rusko-ukrajinske granice ključni elementi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.