Merkel: Pitanje izbeglica glavno na izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Pitanje izbeglica glavno na izborima

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas birače da pokažu strpljenje kada je reč o njenoj politici prema migrantima, na početku kampanje za savezne izbore 13. marta.

Popularnost Merkelove beleži pad posle njene odluke prošle godine da otvori vrata Nemačke izbeglicama koje beže iz ratom zahvaćenih područja.

Njena stranka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i saveznici te stranke iz Bavarske, Hrišćansko-socijalna unija (CSU), i dalje se, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nalaze u vrhu popularnosti prema anketama javnog mnjenja.

"Znam da su ljudi nestrpljivi i da žele brze odgovore, ali brzi odgovori su često pogrešni odgovori", rekla je Merkelova u obraćanju pristalicama u Magdeburgu, prestonici istočne države Saksonija-Anhalt.

Merkelova je priznala da će pitanje izbeglica biti glavno na izborima u tri savezne države - Saksoniji-Anhalt, kao i državama Baden-Virtenbergu i Rajland-Pfalcu na jugozapadu zemlje.

U Saksoniji-Anhalt pitanje migranata, dovelo je do porasta podrške Alternativi za Nemačku (AfD), desničarskoj antimigracionoj stranci, koja trenutno ima oko 15 odsto podrške birača.

"Upravo zato sam svesna da će ova izborna kampanja biti jedna od težih", istakla je Merkelova.

Uprkos porastu gneva birača zbog njene migracione politike, Merkelova je i dalje popularna među konzervativnim biračima, naveo je Rojters.

To se videlo u Magdeburgu, gradu od oko 230.000 stanovnika, gde je kancelarka dočekana ovacijama kada je ušla u halu hotela gde je organizovan predizborni skup, a pristalice CDU tapšale su gotovo minut na kraju njenog govora.

Jedna od oko 500 pristalica CDU, koji su se okupili da čuju govor Merkelove, rekla je, međutim, da očekuje od kancelarke da "konkretno kaže" na koji način će ta stranka rešavati problem migranata, kojih je u Nemačku prošle godine pristiglo 1,1 milion, većinom sa Bliskog istoka.

"Ona jednostavno ne može da minimizira sve probleme koji proističu iz masovne migracije. Stvari ne izgledaju dobro za bazu CDU trenutno", dodala je ona.

Konzervativni blok ima podršku od oko 36 odsto na nacionalnom nivou, što je pad u odnosu na 41,5 odsto na saveznim izborima 2013. na kojima je Merkelova obezbedila treći mandat.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.