Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Neprihvatljiv neprijateljski stav Irana prema Izraelu

Nastavak iranskog neprijateljstva prema Izraelu i česti pozivi na uništenje jevrejske države su neprihvatljivi i Teheran mora izmeniti svoj stav, izjavila je nemački kancelar Angele Markel za engleski sajt izraelskog dnevnika "Jediot ahronota", povodom obeležavanja pet decenija diplomatskih odnosa.

"Iran mora izmeniti svoj neprihvatljiv stav prema Izraelu. Nadam se da će jednog dana poltičari koji vladaju u Teheranu doći do takvog zaključka. Do tada ja smatram dužnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nemačke vlade da ponavlja taj zahtev uvek iznova", rekla je ona.

Merkel je priznala da nuklearni sporazum između velikih sila i Irana, potpisan u julu, o ograničenju atomskog programa te zemlje nije perfektan i da ona razume poziciju  Izraela u odnosu na taj dokument.Međutim, dodala je ona, mehanizmi su spremni da se ponovo uvedu oštre sankcije ako Iran bude kršio uslove sporazuma. Nemačka je jedna od šest velikih sila koje su potpisale sporazum sa Teheranom.

"Svesna snam izraelske osetljivosti  na tu temu i nedostatak vere u Iran. Na kraju krajeva Izraelu se direktno preti - ali za sve nas, slobodan svet, Iran predstavlja pretnju jer se naoružava nuklearnim oružjem", rekla je ona.

"Čak i ako ja, kao drugi partneri, dođem do zaključka da za nadmašuje protiv- još uvek ne mogu da ignorišem kritike izrečene o sporazumu. Nismo apsolutno sigurni da će Iran istinski poći potem transparentnosti. U slučaju da se Iran ne pridržava svojih obaveza sporazum nam omogućava da ponovo uvedemo sankcije", naglasila je nemačka kancelarka.

Ona je takođe rekla da holokaust baca senku na odnose između Nemačke i Izraela i da ona oseća ličnu odgovornost prema jevrejskoj državi, kao i da ulaže sopstvene napore u održavanje dobrih odnosa između Berlina i Jerusalima.

"Bezbednost Izraela je bila i jeste vrlo važna stvar za svakog nemačkog kancelara - i tako će biti u budućnosti - takođe", rekla je ona, dodavši da ta izjava mora da se shvati na vrlo sveobuhvatan način, a da je često svedena na vojni aspekt, ali aludira na potpuno fundamentalnu posvećenost bezbednosti Izraela.

"Mi sigurno nismo neutralni", istakla je ona, dodavši da je holokaust "kao sistematski pokušaj da se unište Jevreji jedinstven zločin" i da je neprihvatljivo svako poređenje izraelske politike prema Palestincima s odlučnošću nacista da iskorene jevrejski narod.

U isto vreme je stavila do znanja da se njena zemlja i vlada izraelskog premijara Benjamina Netanijahua možda ne slažu u odnosu na izraelsko-palestinski sukob, ali da se nemačko-izraelski odnosi i dalje razvijaju i da je Izrael jedina demokratija na Bliskom istoku.

Ona je ocenila da je to ključna tačka, čak i pored neslaganja dve zemlje u odnosu na širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Merkel će biti domaćin Netanijahuu i nekolicini izraelskih ministara sledeće nedelje u Berlinu  u okviru godišnjih konsultacija iniciranih 2008. godine da se pobljašaju veze i osigura dijalog.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.