Merkel: Ne brine me sporazum EU i Turske o migrantima

Izvor: Blic, 25.Maj.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Ne brine me sporazum EU i Turske o migrantima

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da nije zabrinuta zbog sporazuma izmedju Evropske unije i Turske, čiji je cilj zaustavljanje priliva migranata u Evropu, nakon što je njen turski kolega izneo kritičke komentare u vezi sa tim sporazumom.

"Nisam zabrinuta. Možda će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neka pitanja iziskivati više vremena, ali u načelu ćemo se mi, sa naše strane, držati sporazuma", rekla je Merkel novinarima, prenosi AFP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je juče Evropsku uniju da će turski parlament blokirati zakone vezane za sporazum ukoliko ne bude zadovoljen ključni zahtev Ankare, a to je vizna liberalizacija.

Upozorenje iz Ankare stiže usred tenzija izmedju turskog lidera i EU povodom niza pitanja, od postojećih sporazuma do ljudskih prava.

Sve je više nagovestaja da Turcima do kraja juna, što je predvidjeni rok, neće biti ukinute vize za putovanja u EU, a i Merkel je upozorila posle sastanka sa Erdoganom u ponedeljak da će taj rok teško biti ispoštovan.

Lideri EU uporno traže da Turska ispuni 72 uslova da bi joj se uveo bezvizni režim, uz zahtev da izmeni zakone o antiterorizmu koji se pokazuju kao posebno sporni.

EU zahteva da Ankara suzi svoju definiciju o teroru kako bi prestala da goni akademike i novinare zbog objavljivanja onoga što smatra "terorističkom propagandom", navodi francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.