Izvor: Blic, 24.Sep.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Evropi potrebni novi dogovori o vraćanju migranata

Evropa mora da obezbedi dodatne dogovore sa trećim zemljama o vraćanju migranata, koji ne ispunjavanju zahteve za azil, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel i poručila da ilegalnu migraciju treba potpuno zaustaviti.

Ona je, nakon samita o izbegličkoj krizi u Beču, obećala pomoć Grčkoj i Italiji kao članicama EU, koje su najviše izložene izbegličkom talasu.

- Želimo da zaustavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ilegalnu imigraciju dok živimo u skladu sa našim humanitarnim odgovornostima - rekla je Merkel, prenosi AFP.

Ona je naglasila da je neophodno da se postignu dogovori sa trećim zemljama, naročito Afrikom, ali i Pakistanom i Avganistanom, "tako da bude jasno da oni koji nemaju prava da ostanu u Evropi mogu da se vrate u svoje matične zemlje".

- Naš cilj mora biti potpuno zaustavljanje ilegalne migracije - rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka je naglasila da treba ojačati Fronteks radi bolje kontrole spoljnih granica EU i obećala podršku Grčkoj i Italiji, zemljama koje su na prvoj migrantskoj linijii, prenosi Hina.

- Nemačka je spremna mesečno prihvatiti nekoliko stotina izbeglica iz Grčke i Italije koje imaju izglede za dugoročni ostanak u Evropi. Upravo tim ljudima treba dati perspektivu - smatra Merkel.

Nama najvažniji cilj, kako je rekla, mora biti jačanje legalne i sprečavanje ilegalne migracije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.