Merkel: Evropi potrebna zajednička politika azila

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2015, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Evropi potrebna zajednička politika azila

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Evropi potrebna zajednička politika azila.

Ona se danas u Berlinu sastala sa premijerom Španije Marijanom Rahojom. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Njemačka kancelarka je kazala kako je tokom sastanka bilo govora o sve većim brojem ilegalnih migranata i izbjeglica u Evropi.

"Slažemo se kada je u pitanju potreba >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za provođenje zajedničke politike azila", kazala je Merkelova, koja je ponovila raniju izjavu da je u Italiji i Grčkoj neophodno formirati registracione centre te "one koji nemaju pravo na azil vratiti nazad, a one koji dobiju status izbjeglice ravnopravno proslijediti zemljama Evropske unije".

Podsjetila je kako je još na snazi sporazum iz Dablina, prema kojem zahtjev za azil mora razmotriti prva evropska država u koju migrant stigne.

"Za nas je na snazi trenutna pravna situacija. Ali imamo priliku primjetiti da se u praksi ipak ne poštuje trenutno pravno stanje. Moramo raditi na zajedničkoj politici azila. Umjesto što ćemo se međusobno kritikovati, moramo promijeniti neke stvari", poručila je kancelarka Njemačke.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.