Merkel: Dug put do primirja u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Dug put do primirja u Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je dug put do primirja u Ukrajini.

"Na žalost, dug je put do primirja u Ukrajini imajući u vidu broj ubijenih od kad je dogovor (o primirju) postignut", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare posle susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Merkelova je istakla da teritorijalni integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine mora biti garantovan i to "ne samo na papiru", prenosi AP.

"Dogovor o prekidu vatre mora biti poštovan u svim njegovim odredbama", istakla je nemačka kancelarka.

Sporazum o prekidu vatre početkom septembra postigli su ukrajinski predsednik Petro Porošenko, predsednik Rusije Vladimir Putin i predstavnici proruskih snaga, ali se on često ne poštuje, navodi agencija.

UN procenjuju da je više od 300 ljudi ubijeno od postizanja sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine prošlog meseca, a da je najmanje 3.660 izgubilo život u sukobima u proteklih šest meseci.

Saveznici treba da pomognu Ukrajini da plati gas

Merkel je pozvala ukrajinske saveznike da pomognu toj ratom zahvaćenoj zemlji da plati dug za gas Rusiji, zabrinuta zbog isporuka tog energenta tokom predstojeće zime, preneo je Frans pres.

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku", rekla je Merkelova, ističući da se rešenje traži i da ga još nema "a zima već dolazi", navela je francuska agencija.

Tass prenosi da je nemačka kancelarka rekla da je za garantovanje snabdevanje Ukrajine gasom potrebno naći sredstva za davanje kredita.

"Radi se o tome da nađemo kredit, koji će omogućiti prevazilaženje situacije. Prešli smo dobar deo puta, ali do cilja nismo stigli. Dok je još moguće, EU bi želela da pronađe konkretna rešenja, ali su potrebni dalji pregovori", rekla je Merkelova.

Premijer Slovačke, koja se mnogo oslanja na ruski gas i taj energent po nalogu EU prosleđuje Ukrajini, rekao je da se slovački deo odgovornosti sastojao u osiguranju reverzibilnih isporuka gasa Ukrajini ali da ništa neće funkcionisati "ukoliko Ukrajina bude čeka da nešto za rešavanje njenih problema učine svi, samo ne ona sama", navodi ruska novinska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.