MERKEL: Bez napretka u Ukrajini nema ukidanja sankcija Rusiji

Izvor: Telegraf.rs, 25.Avg.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MERKEL: Bez napretka u Ukrajini nema ukidanja sankcija Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Pragu da teško može da se očekuje politička odluka o ukidanju sankcija Evropske unije Rusiji.

Ona je navela da sankcije neće biti ukinute ako ne bude vidljiv pomak u primeni sporazuma iz Minska o rešenju krize u Ukrajini.

- Nemačka i Francuska takođe nastoje da se postigne napredak u realizaciji sporazuma iz Minska, međutim tokom leta situacija se pogoršala. Veoma je složeno u takvim uslovima doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << neku političku odluku - kazala je Angela Merkel na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za novinare posle razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom, Merkelova je izrazila nadu da će Evropski savet dobiti neke informacije koje bi vodile ukidanju sankcija, ali za sada ih nema.

Sobotka je odbio zahtev predsednika Miloša Zemana da Češka stane uz članice Unije koje traže bezuslovno ukidanje sankcija Rusiji. Zeman kaže da su sankcije izraz nemoći i strategije gde gube obe strane, a niko ne dobija ništa.

- Sankcije EU Rusiji vezane su za sporazum u Minsku. Dogovorili smo se da ukidamo sankcije ako bude vidljiv izrazit opipljiv napredak. Bez njega ne može ni da se vodi rasprava o jednostranom ukidanju sankcija - rekao je Sobotka.

(Telegraf.rs/ Beta)


Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.