Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2016, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komičar kritikuje Merkelovu zbog popuštanja Erdoganu

Nemački komičar Jan Bemerman oštro je danas kritikovao kancelarku Angelu Merkel što ga je, u sporu oko pesme koju je pročitao na nemačkoj televiziji, "poslužila na tacni" turskom predsedniku.

Pesma o predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izazvala je prošliog meseca diplomatsku prepirku između dve zemlje, a turski predsednik je lično podneo tužbu protiv komičara.

Posle nekoliko nedelja tišine, Bemerman je danas izjavio za dnevnik "Cajt" da kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne sme da se koleba kada je reč o slobodi govora. "Umesto toga poslužila me je na tacni" Erdoganu, rekao je on.

Merkelova je prvobitno nazvala pesmu "namerno uvredljivom", ali je kasnije izrazila žaljenje što je iznela lično mišljenje.

Uprkos tome, ona je udovoljila zahtevu Turske da omogući tužiocima i sudovima da odluče da li je Bemerman uvredio šefa strane države.

Erdogan je zahtevao od Nemačke da pokrene tužbeni postupak protiv Bemermana pošto je komičar u emisiji emitovanoj na ZDF 31. marta, u pesmi koju je pročitao, predsednika Turske predstavio kao osobu koja udara devojke, gleda dečiju pornografiju i učestvuje u sodomiji.

Merkelova je, prema pisanju medija, morala da dozvoli ovaj proces jer je u skladu sa nemačkim zakonom.

Kancelarka je međutim najavila da će Nemačka do 2018. odbaciti deo 103 krivičnog zakona, koji se odnosi na vređanje organa ili predstavnika stranih država, a koji je izuzetno retko primenjivan u nemačkoj sudskoj praksi.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.