Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forbs: Merkelova i dalje na vrhu liste najmoćnijih žena

Nemačka kancelarka Angela Merkel našla se petu godinu za redom na vrhu Forbsove liste najmoćnijih žena, a odmah iza nje je Hilari Klinton, koja je prošle godine bila na šestom mestu, saopštio je američki magazin.

Klintonova, koja je u aprilu objavila kandidaturu za šefa države, bila je druga na Forbsovoj listi, takođe iza Merkelove, 2011. i 2012. dok se nalazila na funkciji državnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SAD.

"Posle izbora u SAD naredne godine, ona (Merkelova) bi mogla da izgubi svoju titulu po prvi put od 2010.", napisao je Forbs.

Merkelova se nalazila u vrhu Forbsove liste 10 puta u proteklih 12 godina, od kojih devet kao najmoćnija žena.

Prvi put je izabrana na mesto nemačkog kancelara 2005, a treći mandat počela je 2013.

Iza njih na Frobsovoj listi za 2014. nalaze se Melinda Gejts, koja sa svojim suprugom Bilom vodi Fondaciju Bil i Melinda Gejts, predsednica američkih federalnih rezervi Dženet Jelen i izvršni direktor Dženeral motorsa Meri Bara.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard našla se na šestom mestu, a predsednica Brazila Dilma Ruself na sedmom.

U prvih deset su i operativni direktor Fejsbuka Šeril Sandberg (8. mesto), izvršni direktor Jutjuba Sjuzan Vojčicki (9. mesto) i prva dama SAD Mišel Obama (10. mesto).

Među onima koji su se prvi put našli na listi je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je zauzela 36. mesto.

Godišnja lista 100 najmoćnijih žena američkog magazina, uključuje žene lidere u osam kategorija - tehnologija, politika, biznis, finansije, mediji, zabava, filantropija i milijarderi.

Geografski govoreći, SAD dominiraju listom, na kojoj se ove godine nalazi 59 Amerikanki.

Na listi je 18 žena iz azijsko-pacifičkog regiona, predvođenih južnokorejskom predsednicom Park Geun-Hje na 11. mestu, 12 je iz Evrope, po četiri iz Latinske Amerike i sa Bliskog Istoka i tri iz Afrike, objavio je Forbs.

Ove godine na listi je osam žena šefova država i jedan monarh, kao i 15 žena milijardera sa ukupnim bogatstvom od 73,3 milijarde dolara, od kojih je najviše rangirana Opra Vinfri, koja je zauzela 12. mesto sa ličnim bogatstvom u vrednosti od tri milijarde dolara, navodi magazin.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.