Bićemo fer, ali analiziramo dijalog u Briselu

Izvor: B92, 27.Avg.2015, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bićemo fer, ali analiziramo dijalog u Briselu"

Glavna poruka sa Konferencije zemalja Zapadnog Balkana je ona koju je iznela nemačka kancelarka Angela Merkel – Srbija sve bliža otvaranju poglavlja sa EU.

U januaru 2015. godine održana je prva međuvladina konferencija Srbije i EU.

Posle ovog događaja trebalo je da Srbija otvori prva pregovaračka poglavlja. Da su znali da proces neće biti baš tako brz, članovi vrha srpske vlade verovatno ne bi bili nasmejani u Briselu.

Razloga za smeh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dobro raspoloženje moglo bi da bude skoro celu godinu kasnije. To obećava prva dama evropske politike.

“Mnogi preduslovi su stvoreni kako bi se otvorilo prvo poglavlje. Bićemo fer i nećemo izmišljati nove uslove. Ipak, rezultat dijaloga u Briselu ćemo jos analizirati. Znate, mastilo na sporazumima se još nije osušilo”, rekla je Merkelova.

I dok nemačka kancelarka još ne može da kaže tačan datum otvaranja prvog poglavlja, evropski komesar za proširenje bio je precizniji.

"Veoma se nadam da ćemo početkom 2016. godine biti spremni i da će Savet dati zeleno svetlo. Intenzivno sam se zalagao za to”, navodi evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han.

Zalaže se i Srbija, i tek će se zalagati, kaže premijer Aleksandar Vučić. On dodaje i da region na EU ne gleda kao na bankomat, već kao na organizaciju sa kojom deli iste vrednosti.

“Ne tražimo pomoć, niti molimo Evropljane da nas prihvate takvi kakvi smo danas. Sprovodimo mnoge reforme i mere fiskalne konsolidacije, ekonomski put smo uspeli da pretvorimo u put rasta. Spremni smo da čujemo šta će biti naši zadaci u budućnosi i spremni smo da ih ispunimo”, istakao je Vučić.

Za početak mora da se ispuni i ono što je dogovoreno u Briselu. Od formiranja ZSO moglo bi da zavisi i otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja. Da je pravac kojim se Srbija kreće dobar navodi i evropski portal EU obzerver.

"Srbija je prihvatila sve što je od nje tražila Evropska unija", rekle su evropske diplomate, ali su predočili da će u Uniji najpre sačekati na objavljivanje godišnjeg izveštaja (EK) u oktobru da bi doneli zvaničnu odluku o početku pregovora.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.