Antievropska stranka AfD podnela tužbu protiv Angele Merkel, preti joj i Zehofer

Izvor: Blic, 09.Okt.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antievropska stranka AfD podnela tužbu protiv Angele Merkel, preti joj i Zehofer

Nemačka antievropska i populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podnela je danas krivičnu prijavu protiv nemačke kancelarke Angele Merkel zbog "trgovine ljudima" zbog otvaranja granica za nekoliko stotina hiljada izbeglica.

"Angela Merkel je svojom politikom otvaranja granica prekršila član 96 o trgovini ljudima krivičnog zakona koji predviđa zatvor do pet godina ili novčanu kaznu", izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Frans presu portparol stranke Kristijan Lit.

"Nadamo se da će naša prijava biti uvažena jer želimo da ukažemo da Angela Merkel krši zakon koji je na snazi u Nemačkoj i u Evropi", rekao je Lit i dodao da nemački građani treba da se zapitaju da li je u njihovom interesu da žive u zemlji s nekontrolisanom imigracijom.

Lit je dodao da je krivična prijava podneta tužilaštvu u Berlinu.

Nemačka kancelarka je na meti kritika i unutar svoje stranke zbog odluke da ne ograniči priliv izbeglica koje stižu u Nemačku.

Sama Merkelova je u jednom intervjuu rekla da Nemačka ne može zatvoriti granice i da su njene granice duge 3.000 kilometara.

AfD je mala stranka koja uživa popularnost između šest i sedam odsto građana.

Šef bavarske vlade i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer, koji je u oštroj konfrontaciji po pitanju izbeglica sa kancelarkom Angelom Merkel, rekao je da se priliv izbeglica mora zaustaviti, a iz Minhena je Berlinu priprećeno i tužbom pred ustavnim sudom ukoliko ne ograniči ulazak izbeglica.

"Ako Nemačka kaže da ne može da štiti 3.000 kilometara svoje granice, onda je to kapitulacija", rekao je Zehofer.

Zehofer je zahtevao ponovno uvođenje prava i reda i naglasio da on i njegova Vlada, koja je danas usvojila jedan paket mera za "odbranu" od izbeglica, neće dirati osnovno pravo na azil i da tako neće biti ni zidova ni žica.

"Narod ne želi tople reči, mudre izreke ili neuspele sastanke na terenu, već delotovornost", rekao je Zehofer.

Na pitanje zašto Bavarska svoje najavljene nužne mere odbrane neće odmah sprovoditi i zašto time samo preti, Zehofer je odgovorio da će ih realizovati tek onda, ako savezna država ništa ne učini.

Bavarska će tada, prema njegovim rečima, krenuti u akciju, odnosno, "uraditi ono što je nužno".

Zehofer, koji u poslednje vreme na pitanju izbeglica dobija puno političckih poena je, na opšte iznenađenje novinara, odgovorio da nije gledao intervju Merkelove kod novinarke Ane Vil, koji je izazvao veoma puno pažnje nemačke javnosti.

"Puno su mi o tome intervjuu pričali", rekao je Zehofer.

Bavarska vlada je danas zahtevala da se i dalje proteruju izbeglice koje nemaju pravo na azil, a ministar unutrašnjih pposlova Joahim Herman zatražio ponovno uvođenje granične kontrole.

"Mi smo distigli granicu opterećenja", rekao je Herman i zatražio hitno ograničenje uslaska u zemlju iizbeglica, odnosno, hitno ograničenje useljavanja.

"Mi u bavarskoj vladi ne pripadamo onima koji kažu-to je seoba naroda i moramo je trpeti. Mi, umesto toga kažemo želimo da ograničimo useljavanje...", zaključio je Zehofer.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antievropska stranka AfD tužila Angelu Merkel

Izvor: B92, 09.Okt.2015

Nemačka antievropska i populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podnela je krivičnu prijavu protiv nemačke kancelarke Angele Merkel...Tužba je, kako se navodi, podneta zbog "trgovine ljudima" zbog otvaranja granica za nekoliko stotina hiljada izbeglica..."Angela Merkel je svojom politikom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.