Angela Merkel u škripcu zbog Grčke

Izvor: Deutsche Welle, 04.Jul.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel u škripcu zbog Grčke

I u uredu nemačke kancelarke se napeto očekuje ishod referenduma u Grčkoj. Jer kao u pravoj grčkoj tragediji, ma kakav bio rezultat, Angela Merkel nema čemu da se raduje, smatra Sabine Kinkarc.

Kasno uveče 1. juna, daleko od očiju javnosti i pod okriljem mraka: u ured kancelarke došli su šefica MMF Kristine Lagard i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi. Kancelarka ih je pozvala u Berlin na razgovore o Grčkoj. Nikome to nije prijavila, čak ni svom ministru >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << finansija Šojbleu. Kad je 'procurilo' da je sastanak održan, njemu nije bilo drago što nije bio pozvan, ali je ćutao. On je lojalan čovek.

Nemački ministar finansija bi samo smetao te večeri, njegovo viđenje grčke situacije je previše pesimistično. Možda se ispostavi da je on u pravu, ali za Merkel je 1. juna još glasila parola "gde ima volje, ima i puta." Želela je da bude dobra Evropljanka i kao predsednica vlade najveće ekonomije EU, osećala se dužnom da zonu evra drži na okupu - baš kao što su joj svi preporučili u Vašingtonu, Pekingu ili u zemljama Persijskog zaliva.

Sabine Kinkarc

Merkel i pitanje krivice

Ali pre svega nije želela da je proglase krivom za neuspeh u pregovorima. Doduše, proteklih meseci je nemačka vlada uvek iznova ponavljala da ne odlučuje Nemačka o tome da li su reforme u Grčkoj dovoljne, nego trojka. Ali, jedva da je neko poverovao Angeli Merkel, da se tako gura u drugi red. Pogotovo to niko u Atini nije poverovao. Sasvim suprotno od toga. Princip, da se finansijska pomoć veže za stroge mere štednje i reforme, oduvek se smatrao "nemačkim".

Utoliko je Angela Merkel i dalje ostajala u centru pažnje i zato je do poslednjeg trenutka bila spremna da nešto primi i na svoju dušu. A to se odnosi i na unutrašnju politiku. Levičari je optužuju da je prestroga, konzervativci da je previše popustljiva. Više nije mogao da se previdi jaz koji počeo da se stvara između Merkel i poslanika njene stranke, CDU. Zapravo bi bilo veoma zanimljivo videti kako bi partije Unije reagovale da je grčka vlada pristala na predloge kreditora - za njih bi to bio truli kompromis zbog kojeg bi izbila svađa unutar stranke. Velika svađa.

S obzirom na takvu mogućnost, Merkel zapravo nije nesrećna što je Grčka prekinula pregovore i što Bundestag nije morao da se izjasni. Lopta je sad u Atini, a Angeli Merkel je otvorena mogućnost da se pomiri sa članovima svoje stranke. Na proslavi 70. godišnjice CDU prošle sedmice, odlično se videlo koliko je to pomirenje potrebno. Tamo su članovi stranke uglas slavili Šojblea zbog njegovog nepopustljivog stava prema Atini, a on smatra da je stvar pukla i da više nema šta da se razgovara sa vladom u Atini.

Ako propadne evro, propašće Evropa

Mnogo toga zavisi od ishoda referenduma u Grčkoj. Ako Grci kažu "ne", onda ionako više neće biti novih pregovora o novim kreditima. Onda se sve svodi na sanaciju ekonomske štete koju će za Evropu izazvati bankrot Grčke. Uzgred rečeno, u svemu tome kriva je i Angela Merkel.

Ako Grci kažu "da", onda sve zavisi od toga da li će vlada Aleksisa Ciprasa zaista dati ostavku. Nije Šojble jedini koji sa njom više ne želi da pregovara. Sa novim sagovornicima se onda mora stvoriti novi, treći paket pomoći. To je težak zadatak, jer tu onda već važe pravila trajnog programa evropske pomoći ESM. On otvara mogućnost saodlučivanja i nacionalnim parlamentima, dakle i Bundestagu.

Angela Merkel bi bila još više upućena na partisjku disciplinu svoje stranke. A manevarski prostor bi joj se smanjio. To ona odlično zna i zato se opet, za svaki slučaj, vratila oštrom stavu prema Grčkoj. Jer ona za stolom želi da zadrži i MMF koji je poznat po svojim strogim pravilima.

Osim toga Angela Merkel upozorava da zemlje evra moraju shvatiti da čine zajednicu istih pravila i odgovornosti. Više nema reči o nekakvom putu koji se može naći ako postoji volja. Umesto toga se stalno ističe značaj evra i Evrope. Ali, ovaj put u novoj varijanti. Evro je sad zajednica istih pravila i odgovornosti. Ako propadne evro, propašće i Evropa.

CDU pažljivo sluša ove reči. Jer one znače da Angela Merkel još uvek drži otvorena vrata za pregovore sa Grčkom, ali samo ako se Atina bude držala tih temeljnih načela. Inače će kancelarka morati da zatvori vrata za pregovore.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Grčka

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.