Angela Merkel u Bundestagu oštro kritikovala Rusiju

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel u Bundestagu oštro kritikovala Rusiju

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u Bundestagu oštro kritikovala Rusiju i, optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekla je da se ''ruska aneksija Krima'' ne može pravdati ni jednim jedinim sredstvom.

Ona je rekla da se i direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne može ni sa čime pravdati i optužila Rusiju da svojom politikom ''krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak''.

Merkelova je, u generalnoj debati o nemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir rusku bojazan zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske unije (EU) i rekla da je ona o tome sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano ode ka EU.

Ona je indirektno pokušala i da protivureči utisku, stvorenom u nemačkoj javnosti o tome da postoje u okviru nemačke vlade razlike o nemačkoj politici prema Moskvi i razlike između nje i šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera, komentarišu nemački mediji njen nastup u Bundestagu.

Merkelova je, naime, pohvalila Štajnmajera za njegove diplomatske napore.

Zvanični Berlin je odbacivao mogućnost razlika, naglašavajući zajedništvo Merkel-Štajnmajer, a to je i Merkelova danas pokazala u Bundestagu.

Štampa, ipak, postavlja pitanja da li je ukrajinska kriza stavila na probu ''duh'' tog dvojca, pošto je ta kriza i za Merkelovu i za Štajnmajera koji, ipak, ima svoj sopstveni ton, kažu analitičari, od najveće važnosti.

''Štajnmajer nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki ''Njujork tajms'' ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čoveka centra'', piše ''Špigel'' o ovom sedokosom socijaldemokrati za koga analitičari kažu da je razložan i da ga znaju da uvažavaju i politički neistomišljenici.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.