Angela Merkel dobila nagradu za mir

Izvor: Blic, 17.Sep.2014, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel dobila nagradu za mir

Nemačka kancelarka Angela Merkel dobila je južnokorejsku nagradu za mir , saopšteno je u Seulu. Priznanje je dobila zbog svoje "stalne svesti" o odgovornosti Nemačke u nacističkim zločinima.

Kancelarka je 12. dobitnica nagrade ustanovljene 1990. godine, u koju ide i 200.000 dolara.

Do sada su to priznanje dobili, između ostalnih, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, bivši češki predsednik Vaclav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Havel i organizacija Lekari bez granica.

Žiri nagrade je naveo da je Angela radila na "podizanju globalne svesti ljudskog dostojanstva, izvinila se i preuzela odgovornost za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata.

Kancelarka je pre nekoliko dana na skupu protiv antisemitizma u Berlinu rekla da će da učini sve što je u njenoj moći kako u Nemačkoj ne bi bilo mesta antisemitizmu.

Ona je tada rekla da je prioritet Nemačke da se pripadnici jevrejske zajednice osećaju bezbedno u toj zemlji koja je pre 75 godina započela Drugi svetski rat tokom kojeg je ubijeno šest miliona Jevreja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Angela Merkel dobila Nagradu za mir!

Izvor: Kurir, 17.Sep.2014

Žiri nagrade naveo je da je nemačka kancelarka radila na podizanju globalne svesti ljudskog dostojanstva, izvinila se i preuzela odgovornost za zločine počinjene tokom (Drugog svetskog) rata..SEUL - Južnokorejska Nagrada za mir dodeljena je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog, kako je saopšteno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.