A šta na OXI kažu Oland, Merkelova...

Izvor: Mondo, 05.Jul.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A šta na OXI kažu Oland, Merkelova...

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se večeras da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti.

Oni su pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone u utorak, 7. jula.

Građani Grčke su na današnjem referendumu rekli "ne" planu međuanrodnih poverilaca.

Na osnovu 80 odsto glasova, koliko je do sada prebrojano, opcija protiv mera štednja osvojila je 61 odsto glasova, a opcija "da" - 38 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Nemački vicekancelar i šef vladajućih socijaldemokrata Zigmar Gabrijel izjavio je da se pregovori o novom programu finansijske pomoći Grčkoj teško mogu zamisliti pošto je danas većina građana na referendum odbila uslove međunarodnih poverilaca.

"Odbijanjem pravila evrozone pregovori o programu vrednom više milijardi teško da se mogu zamisliti. Lopta je sada u dvorištu Atine", poručio je Gabrijel u izjavi za sutrašnje izdanje lista "Tagešpigel".

On je ocenio da Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem gorkog odricanja i beznađa.

Grčki premijer je, kako je istakao, srušio "poslednji most preko kojeg su Evropa i Grčka su mogle da naprave kompromis".

Oglasio se i šef nemačke diplomatije, rekavši da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti.

On je, međutim, dodao da je sledeći korak na Atini.

Zamenik Angele Merkel u Hrišćansko-demokratskoj uniji, Julija Klekner, oštro je reagovala povodom grčkog referendumskog "ne" predlogu medunarodnih kreditora, dok je iz tabora Levice stav Grka pozdravljen kao pobeda demokratije u Evropi.

Klekner je upozorila da Evropska unija nije savez u kome će jedni individualno određivati pravila igra, a drugi plaćati.

"Grci su se po drugi put borili protiv katastrofalne politike smanjenja socijalnih davanja i privrednog pustošenja", rekao je Bernd Riksinger, šef opozicione Levice, partije nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG -stranke.

"Vi ste rekli "ne" daljoj energičnoj politici štednje i"ne" pogrešom leku koji čini čovekajoš bolesnijim", rekao je Riksinger i dodao da rezultat referenduma daje legitimit stilu vođenja Sirize i šefa vlade Aleksisa Ciprasa.

Oštre reakcije na račun Grka, stigle su, međutim, iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije, "sestrinske" partije kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije, odakle je poručeno "Laku noć, Grčka - “vi sada idete veoma teškim putem".

Generalni sekretar te stranke Andreas Šojer, kako prenose mediji,”govorio o šefu vlade Aleksisu Ciprasu kao o"levičarskom ucenjivaču i onome koji laže narod".

Predsednik Nemačkog saveza da spoljnu i trgovinu na veliko Anton Berner smatra da je grčko "ne" merama EU i MMF, takođe, jedno "ne" i evru.

"Ja ne vidim kako bi sada Grčka dalje mogla da ostane u evro-zoni", rekao je je Berner, dok su ostali političari rezultat referenduma ocenili kao težak i naglasili da su sada loše šanse za dalji paket pomoći Grčkoj.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.