Više od 400 aplikacija na Google Play Storeu je maliciozno

Izvor: B92, 01.Okt.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 400 aplikacija na Google Play Storeu je maliciozno

Android je daleko najpopularniji mobilni operativni sistem, što sa sobom nosi i skrivene opasnosti.

Foto: Intel Free Press / Flickr.com Appleovom iOS mobilnom operativnom sistemu vrlo često se (s pravom) zamera zatvorenost, nemogućnost menjanja postavki, interfejsa i u poređenju s Androidom se naziva "ekstremno konzervativnim".

Google je sa svojim Androidom "pokorio svet", doneo otvoreni sistem i mogućnost personalizacije, ali upravo su popularnost i relativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvorenost Androida idealna meta za one koji žele da ubace maliciozni kod na pametne telefone korisnika.

Tako se pojavila informacija kako se u Google Play Store skladištu aplikacija nalazi više od 400 onih koje u sebi nose malware. Većina njih je "maskirana" u dodatke za pojedine igre, pa je tako jedna od njih preuzeta između 100 i 500 hiljada puta!

Malware koji nose u sebi može na uređaj da instalira takozvani "SOCKS Proxy", čime je moguće kontrolisati zaražene uređaje, a čak se mogu koristiti i za takozvane DDoS napade.

Dodatni problem je što ove aplikacije nije otkrio Google, nego kompanije koje se bave bezbednošću. Aplikacije su skinute tek nakon njihovog upozorenja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Google Play Store prepun malicioznih aplikacija!

Izvor: NovaEnergija.net, 02.Okt.2016, 11:01

Android je daleko najpopularniji mobilni operativni sistem, što sa sobom nosi i skrivene opasnosti.. Appleovom iOS mobilnom operativnom sistemu često (s pravom) prigovaraju zatvorenost, nemogućnost menjanja postavki, a u komparaciji s Androidom ga nazivaju “ekstremno konzervativnim”. Google je...

Nastavak na NovaEnergija.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.