U Preševu predstavljena aplikacija za migrante

Izvor: RTS, 10.Okt.2015, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Preševu predstavljena aplikacija za migrante

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila predstavio je u Preševu Android aplikaciju "Asylum in Serbia", putem koje će izbeglice koje dolaze u Srbiju biti u prilici da na jednom mestu saznaju sve informacije koje su im potrebne.
Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila rekao je Tanjugu da je po prvi put u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regionu, a najverovatnije i u Evropi, napravljena takva aplikacija, koja će izbeglicama omogućiti pristup svim potrebnim informacijama i to na arapskom, persijskom i engleskom jeziku.

"Na aplikaciji postoje sve informacije, od procedure, prihvatnih centara, njihovih prava i obaveza, institucija, bitnih telefona, hotela, mogućnosti prijavljivanja nasilja i zloupotreba, šta ako su bolesni, šta ako im je neko naplatio nešto više nego što treba, kursna lista, koje linije gde voze...", objasnio je Đurović.
Aplikacija za android telefone, koje koristi većina migranata, pruža i niz drugih korisnih servisnih informacija od spiska banaka, pošta, zdravstvenih ustanova, važnih telefona, mape puta, vremenske prognoze, stanja na granicama...
Đurović je najavio da se radi i na izradi aplikacija za telefone sa Vindouz i "ajfon" programima i da će i one vrlo brzo biti predstavljene.
"Ovim smo omogućili da izbeglice budu prikačene na sistem. Nastojimo da ova aplikacija bude i regionalna", rekao je Đurović, uz napomenu da će se aplikacija svakodnevno ažurirati.
Migrantima je demonstrirano preuzimanje i rad aplikacije, a deljeni su im lifleti o aplikaciji i sve potrebne informacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.