Grad Novi Sad dobija Android aplikaciju

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2014, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Novi Sad dobija Android aplikaciju

Od 26. oktobra do 2. novembra Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, organizuje godišnju radionicu i studentsku razmenu na FTN-u u Novom Sadu, sa temom Android programiranja, nakon čega će Grad Novi Sad dobiti svoju Android aplikaciju.

Radionice se održavaju svake godine sa ciljem uspostavljanja kontakata između naših i studenata elektrotehnike, koji dolaze iz raznih zemalja Evrope, kroz niz nastavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i nenastavnih aktivnosti.

Ove godine, tema radionica i okupljanja je Android programiranje, kao nastavak prošlogodišnje veoma uspešne radionice na istu temu. Priliku za učešće na predavanjima, pored petnaest stranih studenata, imaće i devet domaćih participanata, studenata FTN-a u Novom Sadu, kao i mlade nade iz naprednog odeljenja u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj. Strani učesnici su takođe članovi Udruženje studenata elektrotehnike Evrope, a domaće participante bira kompanija "Execom".

Prošlogodišnji predavač na radionici i Android developer iz kompanije "Execom", Goran Đonović, za 021 kaže da će i ove godine pokušati da što više znanja prenese na učesnike.

"Prošle godine smo održali sjajnu radionicu. Studenti su bili motivisani da nauče nešto o tehnologijama koje im nisu dostupne u okvirima redovnog kurikuluma studijskih programa. Kada se sa istim ciljem u istoj prostoriji nađe grupa mladih ljudi iz različitih kultura i znanja stvara se idealna atmosfera za učenje. Učimo kroz predavanja i vežbe, ali i kroz razmenu iskustva. Kad se svemu tome priključe još i domaći studenti dobijamo najbolji mogući format učenja i priprema mladih IT stručnjaka za buduće poslove. Ove godine očekujem da vidim dosta ideja za mobilne aplikacije. Radionice će poslužiti kao uvod u Evropsko Android takmičenje, očekujem da učesnici na kraju radionice demonstriraju svoje znanje", napominje Goran.

Grad Novi Sad dobija svoju podršku na Android platformi

U okviru radionica učesnici će uz pomoć stručnih saradnika iz nekoliko IT kompanija izraditi Android platformu za sajt www.novisad.rs, koju će sugrađani moći direktno da preuzmu sa Android Play Store-a. Pomoću ove aplikacije, čiju je izradu podržao i sam Grad Novi Sad, građani će na svojim pametnim telefonima i tabletima na dohvat ruke imati pristup svim informacijama vezanim za sam grad i dešavanja u njemu.

Pored akademskog dela, za strane učesnike postoji niz aktivnosti isplaniranih tako da na što zanimljiviji način upoznaju grad Novi Sad i srpsku kulturu. Upravo iz tog razloga naši studenti organizuju tradicionalni "City rally", tročasovna aktivnost osmišljena tako da kroz razne zagonetke i zanimljive zadatke učesnici sami otkriju znamenitosti grada i saznaju nešto više o njima. Zatim, tu je neizostavno internacionalno veče na kome učesnici predstavljaju tradicionalnu hranu i piće svojih zemalja a s druge strane imaju mogućnost da probaju našu tradicionalnu hranu. Tu su još i obilazak Sremskih Karlovaca, katakombi Petrovaradinske tvrđave, i neizostavne tematske studentske žurke.

Ognjen Vidović, jedan od studenata iz Banja Luke, koji dolazi u Novi Sada na radionice, priznaje za 021 da od radionica očekuje pre svega da usavrši svoje znanje iz Android programiranja i naravno pored toga da se dobro zabavi sa kolegama iz drugih zemalja kao i iz Novog Sada. Pored njega pridružiće mu se studenti iz Nemačke, Francuske, Makedonije, Švajcarske, Švedske, Turske i Crne Gore.

Ove međunarodne radionice podržale su brojne IT kompanije, "Vega IT Sourcing", "Devana Technologies", "Eipix Entertainment", a glavni sponzor ostaje kompanija "Execom" . (Ivana Živić, Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.