Izvor: Blic, 22.Avg.2017, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta će novi Android Oreo promeniti na vašem telefonu

Dva puta brže podizanje sistema, produženo trajanje baterije i jednostavnije korišćenje obećao je Gugl korisinicima njihovog operativnog sistema na predstavljanju nove verzije Androida koji je nazvan Oreo.

Zvuči prilično dobro i obećavajuće, a da li će Gugl uspeti da to zaista dovede na smartfonove koji rade na Androidu prvi će moći da vide vlasnici Pixel telefona, Nexus 5X i Nexus 6P, dok će ostali morati da sačekaju kraj godine kada će Oreo biti dostupan i na ostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uređajima.

Među novitetima koje donosi operativni sistem nazvan po čuvenom slatkišu kao najzanimljivije se izdvajaju "notification dots" - tačkice koje u svakom trenutku pokazuju da li imate neku novu notifikaciju na određenoj aplikaciji a uz duži pritisak možete da vidite njihov privju; kao i Picture-in-Picture odnosno korišćenje dve aplikacije istovremeno, ali sa tim da možete koristiti kameru, odnosno video poziv ili Skajp dok u isto vreme gledate poruku ili surfujete netom.

Novi Android daje mogućnost, kao opcionu, da telefon pamti korisnička imena i lozinke za sajtove koje najčešće koristite, kako ne biste morali stalno da se logujete. Tu je 60 novih emotikona, novi izgled menija sa podešavanjima (Settings), podrška za adaptivne ikonice aplikacija, LDAC audio unapređenje za Bluetooth...

Uz to, aplikacije će imati mogućnost grupisanja obaveštenja u različite kanale pa na primer možete zabraniti da vam stižu obaveštenja o tome ko vam je lajkovao sliku an Instagramu, ali ne i ako vam neko pošalje zahtev da vas prati.

Mnogo se očekuje od najave da će Android Oreo štedeti bateriju. Plan je da se efikasnije smanje "aktivnosti u pozadini", odnosno da aplikacije koje se ne koristite ne rade automatski i tako troše energiju, a uz to korisnici će dobiti pregled koliko koja aplikacija troši baterije i koliko se često koristi.

Takođe, tim ljudi koji radi na Androidu uložio je veliki napor da unaprede i ubrzaju podizanje sistema. Kako Oreo radi mereno je na Pixel telefonu i zabeleženo je dvostruko ubrzanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.