Monodrama Petar u Bitef teatru

Izvor: Press, 30.Okt.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monodrama "Petar" u Bitef teatru

Premijera monodrame "Petar", po tekstu Katarine Nikolić i Željka Hubača, u režiji Ane Grigorović i izvođenju Mladena Sovilja, biće 1. novembra na sceni Bitef teatra.
Direktor tog pozorišta Miloš Latinović podržao je projekat i na današnjoj konferenciji za novinare istakao važnost bavljenja temom problema mladih koji su odrasli u nepovoljnim okolnostima i disfunkcionalnim porodicama. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Ideja je nastala kao rezultat partnerstva između "Sharikompaniet" iz Stokholma i Društva za animaciju i razvoj dečijeg dramskog stvaralaštva iz Beograda, uspostavljenog tokom realizacije projekta "Felicia". 

Oba projekta promovišu otvorenost i promene u društvu putem dijaloga, kulturnih foruma i razmene, a finansijski ih podržava Švedski institut u okviru "Creative Force" programa. 

Predstavnica ambasade Švedske u Beogradu Slavica Marković Sandić istakla je značaj teme kojom se predstava "Petar" bavi i ukazala na potencijal projekta za dalju razmenu i saradnju sa partnerima iz drugačijih sredina. 

Upravo takva razmena, uspostavljanje partnerstva, foruma za diskusiju i učenje jeste cilj "Creative Force" programa koji sprovodi Švedski institut u različitim sredinama. Srbija je deo programa za Zapadni Balkan i Tursku. Prema dosadasnjim iskustvima, iz Srbije su dolazili veoma kvalitetni predlozi projekata koje je Švedski institut podržao, rekla je ona. 

Autori teksta govorili su o procesu istraživanja, radu sa stručnim saradnicima i intervjuima sa mladim ljudima sličnim Petru. Ti razgovori bili su glavna inspiracija u kreiranju priče i naslovnog lika, ali su konkretni događaji iz drame rezultat mašte. 

Nikolićeva i Hubač ukazali su da odrastanje nije lak proces, a postaje još teži ukoliko se naprave određene greške, prekršaji, krivična dela. Predstava postavlja pitanja zbog čega se to desilo i kako Petar, mladić u dvadesetim godinama, gleda na to sada kada pravi prve korake u svetu odraslih, ali nosi i teret svojih ranijih postupaka. 

Njegovo sazrevanje nije završeno, želimo da predstavimo proces koji će preispitati neke stavove publike, navesti na dalje razmišljanje, rekli su oni.

Mladi glumac Sovilj izjavio je da je dirnut svojom ulogom i da željno iščekuje reakcije publike na predstavu koju je opisao kao vid edukativnog pozorišta. 

Za rediteljku rad na ovom projektu ima dva aspekta - sa jedne strane su stvarne osobe koje ispoljavaju ono što im se dogodilo, a sa druge je društvo koje treba da prihvati te osobe i pruži im mogućnost da postanu deo zajednice. 

Predstava će odmah po premijeri ići na gostovanje u Švedsku i imati premijere u pozorištu "Giljotin" i u Upsala teatru.
Pogledaj vesti o: Ana Nikolić

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Monodrama "Petar" u Bitef teatru

Izvor: B92, 30.Okt.2014

Premijera monodrame "Petar", po tekstu Katarine Nikolić i Željka Hubača, u režiji Ane Grigorović i izvođenju Mladena Sovilja, biće 1. novembra na sceni Bitef teatra...Direktor tog pozorišta Miloš Latinović podržao je projekat i na današnjoj konferenciji za novinare istakao važnost bavljenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.