Ana Ivanović za SPORTAL.RS: I protiv Halepove ja odlučujem!

Izvor: Sportal.rs, 23.Okt.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Ivanović za SPORTAL.RS: I protiv Halepove ja odlučujem!

Od specijalnog izveštača iz Singapura - Briljantnom igrom i ubedljivom pobedom u meču protiv Eženi Bušar (6:1 6:3), Ana Ivanović je oduševila sve na završnom WTA turniru u Singapuru. Velike šanse koje nisu bile iskorišćene protiv Serene Vilijams u premijernom meču pod svodovima "Singapur indor stejdijuma" skoro da su ovim trijumfom izbrisane iz sećanja. I Ana i njen tim sa novim samopouzdanjem pristupaju meču koji odlučuje o poretku u Crvenoj grupi sa Simonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << Halep - i svešću da je sudbina u potpunosti u njihovim rukama.

Sjajna timska atmosfera kojom se izdvajaju i ponose Ana i njeni "saborci" – glavni trener Dejan Petrović, kondicioni trener Zlatko Novković i "fizio" Dušan Mitrović - stvara pozitivnu zavist na ženskoj turneji već mesecima. I velika popularnost koju Ana uživa u Aziji stvara utisak da je njen ulazak barem u polufinale ovog elitnog takmičenja opšte priželjkivani ishod finalnog WTA turnira. U ekskluzivnom intervjuu za SPORTAL.RS, jedinom mediju iz Srbije akreditovanom u Singapuru, Ana nam prenosi svoje utiske sa meča protiv – do juče - za nju enigmatične mlade Kanađanke...

Ana, sve čestitke na prvoj pobedi protiv tebi veoma neugodne eženi Bušar. Kako je istorijat vaših dosadadašnjih mečeva figurirao u tvojoj pripremi za ovaj susret drugog kola u Singapuru?

- Sigurno je posebno teško igrati protiv igračice koju niste dobili do tada, iako je sveukupno iskustvo sa ovakvih turnira na mojoj strani. Svejedno, bila sam pozitivna i svesna toga da je ovoga puta veći pritisak na njoj - s obzirom na to da je (prvi put od kad igram protiv nje) bolje rangirana i samim time ima veća očekivanja - da dobije ovaj meč. Naravno, na meni je bilo da prikažem željeni nivo agresivosti u igri, da se oslobodim pritiska izazvanog činjenicom da je predamnom imperativ pobede, i da joj ne dozvolim mnogo šansi u toku meča.

Kako je izgledala vaša timska strategija za ovaj meč?

- Pre svega, usresredili smo se na moju igru. Bilo je važno da znatno poboljšam servis, kao i to da budem agresivna u odgovoru na njen. Takođe, bilo je važno da joj poremetim ritam, da je "šetam" po terenu, što joj ne bi pružilo šanse da ide ka „vinerima“ njenim jakim, ravnim udarcima - što je važna odlika njene igre. Kad je protivnik u pokretu, teško može da nametne takvu igru - što mi je dalo dodatno samopouzdanje u realizaciji našeg plana.

Naravno, njena lakša povreda na ovom nivou igre se ne uzima u obzir?

- Tako je. Ona se odlično kretala, i utisak i konstatacija povrede veoma često ume da zavara.

Koji je, po tebi, bio prelomni trenutak ili period ovog meča?

- On je usledio pri rezultatu 3:3 u drugom setu. Uprkos nekolicini propuštenih šansi, bilo mi je od izuzetne važnosti što joj nisam omogućila da materijalizuje njene gem-lopte. Osvajanje tog gema je definitivno prelomilo meč, što se vidi po činjenici da posle toga ona više nije mogla da se vrati u igru - i nije nadalje dobila ni jedan gem.

Okrenimo se predstojećem, odlučujućem meču sa Simonom Halep, koja je ubedljivo dobila Serenu Vilijams... Kakva su očekivanja pred duel odluke?

- Ono što je sigurno je da taj meč neće biti nimalo lak. Simona igra sjajan tenis u poslednje vreme, što je posebno uočljivo ovde u Singapuru. Igra lako, rasterećeno, uživa na terenu - između ostalog i zbog toga što je njen stav da je ona ovde došla da stekne nova iskustva, i da nije pod imperativom pobeda. Kada se na ovo stanje svesti nadoveže njena odlična forma, samim time je i izazov pred nama veći. Ali, uverena sam da ću i ovog puta ja odlučivati o toku koji će ovaj meč poprimiti, i da će moj stil igre, jak i stabilan servis i potrebna agresivnost da bih ovaj meč dobila na kraju, doneti prevagu u moju korist.

Igračice često spominju frazu o "uživanju na terenu" kao presudno stanje koje ih vodi do željenih rezultata. Sebe često opisuješ kao emotivnu, agresivnu igračicu – što često može da bude i kontradiktorno u procesu dobijanja jednog važnog meča kao što je bio ovaj sa Bušar. Kako bi ga ti zapravo opisala, po tome kako ga ti doživljavaš?

- Za mene je to stanje u kome, pre svega, igraš opušteno – i sprovodiš u delo ono što si planirao, na čemu si do tada radio. Ponekad, čak i ako rezultat nije u tvoju korist – a da imaš svest o tome da si dao sve od sebe – doživljaj meča je nepobitno takav, i stvara zadovoljstvo prikazanim. Ja veoma volim da odigram atraktivne poene, pogotovo kada su u pitanju važni momenti u meču. Publika obožava takav pristup igri, voli da se uključi u meč kada tako nešto doživi, a to mene veoma dodatno inspiriše – i uživam da u tom ambijentu nastavim da stvaram takve prilike i borim se za svaki sledeći poen – zaključila je Ana Ivanović svoj rezime o meču u kome je prvi put pobedila jednu od najperspektivnijih igračica ženskog tenisa danas.

Ovo je bila velika i važna pobeda za Anu Ivanović, jedna u nizu koju njeni poklonici željno očekuju još od perioda 2007-8, u njenom povratku u sam svetski vrh. Od tada, ženski tenis je predstavio neke nove zvezde, ali su sa nama danas u punom sjaju i šampionke poput Serene, Marije, Viktorije, Petre... Ono što je činjenica koja nas raduje u dalekom Singapuru je da su Anina popularnost i atraktivan stil igre uvek držala rezervisano mesto u svetskoj eliti za nju, i da je pitanje vremena uvek bilo sekundarno u odnosu na doživljaj njene pojave na terenu. Sigurni smo da je zbog toga Ana jedinstvena u svetu vrhunskog tenisa danas – ili, kao što često viđeni transparenti širom Azije proklamuju – "princeza" belog sporta, koja je sebe ponovo uzdigla u teniske visine kroz potpunu posvećenost predanom radu i šampionski stav u igri koja odiše novim samopouzdanjem!

(Foto: Beta/AP Photo/Mark Baker, AP Photo/Vincent Thian)

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.