Droga ju je odvukla na samo dno: Tužna sudbina i kraj žene sa anđeoskim glasom (VIDEO)

Izvor: B92, 30.Jun.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Droga ju je odvukla na samo dno: Tužna sudbina i kraj žene sa anđeoskim glasom (VIDEO)

Njenoj muzici će se zauvek diviti, a o burnom životu pričati sa gorčinom...

Skoro se nije bio pojavio pevač poput Ijana Kurtisa, Kurta Kobejna, Džima Morisona... koji su uspeli da promene muzičku istoriju, upišu se u istu i, na žalost, završe svoje živote veoma mladi. Mahom zbog nezdravog života, odnosno opijanja i drogiranja. To su one muzičke ikone koje će zauvek to i ostati. Sve dok se na sceni nije pojavila Ejmi Vajnhaus. Na početku je delovala kao drugačija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojava sa posebnim glasom... I svi su je obožavali.

Sve dok, na žalost, nije počela da tone... Tada su svi nekako znali da će ona biti upisana na listu na kojoj su pomenuti kultni pevači.

Ejmi je rođena u Sautgejtu, severnom delu Londona u porodici Jevreja. Tata Mičel je taksista, a mama Dženis farmaceut. Ejmi je imala starijeg brata Aleksa.

Od malih nogu Ejmi je pokazivala svoje fantastične glasovne mogućnosti, pa ju je baka Sintija upisala u muzičku školu kada je ova imala samo devet godina.

Godinu dana kasnije, Ejmi je napravila svoju rep grupu “Sweet n Sour”. Kada je napunila 14 godina, ova muzička ikona je otišla na dalje školovanje u “Silvija Jang” pozorišnu školu iz koje je izbačena jer nije mogla da se prilagodi i zato što je probušila nos, odnosno, stavila minđušu u njega.

Iako je u školi nisu želeli, Ejmi nije posustajala, već je živela svoj život. U petnaestoj godini je pevala sa lokalnim bendom “Bolsha band”, a njen tadašnji dečko Tajler Džejms je poslao njen snimljen glas u studio, a Ejmi je ubrzo potpisala ugovor za “Simon Fulle’s 19 Management”.

Ona je bila najbolje čuvana tajna. Jer, svi su je želeli. Svi su želeli da ona postane njihova pevačica. Izgledala je drugačije, imala je drugačiji glas, bila je jedinstvena. Jedna u million!

U međuvremenu, Vajnhaus je potpisala ugovor za EMI izdavačku kuću i radila je za Salam Remija producenta.

On ju je usmerio na džez… To su bili njeni počeci. Verujemo da posle toga što se tiče njene muzike znate sve, kao i većinu njenih pesama.

Prva Ejmina ozbiljnija veza bila je sa Aleksaom Klerom, koji je bio kuvar i muzičar. To nije dugo trajalo, jer je ona ubrzo upoznala Blejka Sivila sa kojim je i otišla na samo dno. Pevačica se tada hvalila da je tukla Blejka.

“Ako bi samo rekao nešto što mi ne odgovara, ja bih ga udarila”, izjavila je pevačica. Ubrzo potom, oboje su se pojavili na ulicama Londona u modricama, a ona je izjavila da je sama sebi nanela te povrede. U to vreme, već se znalo da Ejmi i Blejk žive težak život “obojen” drogom i alkoholom i nasiljem.

Blejkov otac se plašio za sigurnost svog sina, mislio je da će se njih dvoje zajedno ubiti, pa je sve pozvao na bojkot Ejmi Vajnhaus. Ipak, Blejk je ubrzo potom dao intervju za strane medije u kojima je izjavio sledeće:

“Ja lično sam navukao Ejmi na heroin i kokain”.

Dodao je da će se on i Ejmi verovatno ubiti jer ne mogu da trpe krizu od droge. Blej kje potom završio u zatvoru u kojem je bio godinu dana zbog nanošenja teških povreda. Tada su se pevačica i kontroverzni Blejk razveli, a ona je navodnu utehu pronašla u glumcu Džošu Bovmanu. Blejk joj je tražio novac od razvoda, ali ga, naravno, nije dobio. Ejmi se kasnije zabavljala sa rediteljem Regom Trevisom.

Ejmi se navodno kasnije skinula sa droge, ali, nikome se to nije činilo istinitim. Kilograme je gubila sve više i više, a njeni mentalni slomovi su zabeleženi kamerama.

Na kraju, poslednji concert održala je u Beogradu, a kao uzrok smrti navodi se problem sa plućima…

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.