U Skupštini počelo obeležavanje Dana srpske diplomatije

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini počelo obeležavanje Dana srpske diplomatije

- Krajnji cilj srpske vlade i diplomatije je Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi - Srbija koja neće morati nikoga ni za šta da moli i koja rešava probleme, poručio je danas ministar spoljnih poslova Iviča Dačić.

On je, obraćajući se prisutnima u Narodnoj Skupštini na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, rekao da su temelji srpske diplomatije postavljeni uporedo sa izgradnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpske države, te danas Srbija ima 98 diplomatsko-konzularnih predstavništava i stalnih misija u svetu.

“Veliki Ilija Garašanin, ministar inostranih dela, pišući Načertanije postavio je dva uslova da jedna mala država, poput Srbije, opstane, razvija se i raste u burnim međunarodnim okolnostima: prvi je da ima korene, istoriju i tradiciju iz kojih može da crpi svoje razloge i motive, a drugi je dugoročan plan”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ti razlozi su opredelili ovu vlast da ustanovi Dan srpske diplomatije, koji imaju i diplomatije drugih zemalja.

“Mi hoćemo da podsetimo i nas i sve ostale da Srbija ima i korene i dugoročan plan, strategiju i alate koji je vode u budućnost”, istakao je srpski šef diplomatije.

On je objasnio da je vlada Srbije ustanovila Dan srpske diplomatije u spomen osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije, osnovane 29. maja 1939. godine.

“Poruka je više nego jasna: današnja Srbija reformi i evropskog puta prati svoje korene iz 19. veka”, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbiju u budućnosti vidi kao modernu, ekonomski razvijenu, evropsku i uspešnu zemlju, ali i kao zemlju koja više sebi ne može da priušti “romantičarske snove o Istoku Zapada i Zapadu Istoka”.

Srbija sebi mora, kako je naglasio, da obezbedi mesto uvažene i kredibilne države u svetu, da bude dovoljno velika da je svi poštuju, ali i da je se niko ne plašii, da bude oslonac čitavog regiona i zemlja koja probleme rešava dijalogom.

“Potezi naše vlade često su bili revolucionarni, ali su istovremeno deo glavnog plana koji se bavi isključivo budućnošću Srbije, a to je Srbija koja će biti u Evropi i u kojoj će biti Evropa”, poručio je Dačić.

On je rekao da je srpska diplomatija, u skladu sa našim spoljnopolitičkim prioritetima, aktivno i neposredno angažovana na zaštiti naših nacionalnih i inostranih interesa, nastavku pregovora o članstvu u EU, produbljivanju saradnje sa ključnim partnerima, razvoju dobrosusedskih odnosa i očuvanju međunarodnog mira.

“Cilj nam je jaka i poštovana Srbija sa stabilnom budućnošću. CIlj nam je novo brendiranje Srbije, da više ne bude tačka međunarodnog dnevnog reda, već faktor rešavanja problema”, istakao je Dačić i dodao da je nužna i reforma diplomatije, što podrazumeva i novi Zakon o spoljnim poslovima.

On je podsetio na poruku koju je bivši britanski ministar spoljnih poslova lord Solsberi uputio nekadašnjem srpskom poslaniku Ccedomiru Mijatoviću da će Srbija imati podršku Velike Britanije pod uslovom da ne mora Srbiji da pozajmljuje novac niti da ratuje za nju.

“Neko bi rekao da je slična situacija i danas, ali su se stvari ipak promenile. Danas je osnovni cilj Srbije da ne mora ni za koga da ratuje i ni od koga da pozajmljuje novac. Kada budemo ostvarili te ciljeve, moći ćemo da kažemo da imamo jaku i poštovanu Srbiju na ponos budućih generacija”, zaključio je Dačić.

Prisutnima se, u ime diplomatskog kora, obratio i ambasador Palestine Mohamed Nabhan, koji je ministru Dačiću i celom kolegijumu Ministarstva spoljnih poslova Srbije čestitao Dan diplomatije.

“Moje je uverenje da se nalazimo u prijateljskoj zemlji gde uživamo toplo gostoprimstvo i punu slobodu da obavljamo svoj posao, u toj meri da nam teško pada da iz ove zemlje odemo kada za to dođe vreme”, rekao je on.

Nabhan je izrazio nadu da će ovaj dan ubuduće biti prilika i da se u Beogradu okupe ambasadori stranih zemalja koji su nekada bili na dužnosti u Srbiji.

On je dodao da su neki bivši ambasadori pokrenuli inicijativu za takvo okupljanje, koje je planirano za 2017. godinu.

Intoniranjem srpske himne "Bože pravde" u Skupštini Srbije počelo je obeležavanje Dana srpske diplomatije.

Svečanosti, koju je svojim nastupom uveličao Akademski hor Obilić i društvo Branko Krsmanović, prisustvovala je predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, članovi vlade, poslanici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasadori stranih zemalja u Beogradu, predstavnici verskih zajednica i zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.