Srbija će do kraja godina od izvoza jabuka u Rusiju zaraditi 300 miliona evra!

Izvor: Press, 26.Nov.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će do kraja godina od izvoza jabuka u Rusiju zaraditi 300 miliona evra!

Postoje velike šanse da povećamo trgovinsku razmenu sa Rusijom, ali zajednički moramo zainteresovati ruske investitore da ulažu u Srbiju, kaže Slavenko Terzić
To je izjavio srpski ambasador Slavenko Terzić, navodeći da će u tom slučaju proizvodnja i uvoz iz naše zemlje biti znatno veći.
Ako zaista želimo bitno da povećamo, pa i udvostručimo trgovinsku razmenu Srbije i Rusije, i da ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dostigne za nas fantastičnih šest milijardi evra, morali bismo više da razmišljamo i razgovaramo o zajedničkim projektima u poljoprivredi i zimskom i banjskom turizmu. 

Predstavnici moskovskih listova i TV kanala najviše su pitali srpskog ambasadora o širenju saradnje, kao i može li Srbija da nastavi sa sadašnjim tempom jačanja razmene i kad prestanu sankcije zapadnim zemljama. 

"Samo od izvoza jabuka u Rusiju do kraja godine Srbija bi trebalo da zaradi oko 300 miliona evra. Uveren sam, ako se uđe u zajedničke projekte, da uz pomoć ruskih investicija Srbija može da povećava izvoz na obostranu korist", kazao je Terzić, odgovarajući na pitanje šta će biti kad Moskva ukine sankcije evropskim zemljama i počnu da se vraćaju stari partneri. 

PROČITAJTE JOŠ:
Antić: EPS će milionima puniti državni budžet
Er Srbija leti samo na liniiji Beograd Zagreb i obrnuto?
Samo Kipar i Grčka imaju više loših zajmova od Srbije
   
"Svesni smo da je na ruskom tržištu velika konkurencija, ali Srbija bi mogla da proizvodi više ako se uloži u njene kapacitete", objasnio je Terzić i ispričao da je dobio pismo iz Nižnjeg Novgoroda u kom se jedna građanka Rusije zahvaljuje što je napokon probala prave ukusne jabuke dovezene iz Srbije. 

Što se tiče razvoja turizma u Srbiji, Terzić je kazao da su Rusi rado viđeni gosti i da bi mogli da se uvere u gostoprimstvo i lepe zimske terene kao i odlične banje. "Srbija ima prelepe planine i banje, pa ako se zainteresuju ruski investitori, mogao bi se razviti odličan biznis", kazao je Terzić. 

Već u prvoj polovini naredne godine u Srbiju bi trebalo da dođe gradonačelnik Moskve Sobjanjin, koji će potpisati dogovor o saradnji dveju prestonica. 

Terzić je ruskim novinarima kazao da bi naši građevinari koji su se već dokazali u Rusiji mogli uspešno da grade sportske objekte za predstojeći fudbalski šampionat u Rusiji.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.