SPREGA AMBASADORA I UCENJIVAČKE MAFIJE Reketaši Konuzinu dali sat od 30.000 evra

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREGA AMBASADORA I UCENJIVAČKE MAFIJE Reketaši Konuzinu dali sat od 30.000 evra

Bivši ambasador Rusije Aleksandar Konuzin dobio je od zastupnika ruske firme ZAAB Miroslava Bojčića sat marke „frank miler“, čiji modeli koštaju i do 30.000 evra, saznaje „Blic“.

Ovaj poklon je, inače, kupljen kod jednog beogradskog švercera. Podsetimo, iz kabineta predsednika Tomislava Nikolića “Blicu” je potvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se Nikolićev savetnik Predrag Mikić sastao sa predstavnicima ZAAB-a, i to na molbu ambasadora Konuzina.

Bojčić je posle tog sastanka mahao predsednikovom podrškom, i pretnjama i pritiscima ucenjivao većinske akcionare srpskih firmi, među kojima su Valjaonica bakra u Sevojnu i Voda Vrnjci, da otkupe njegov manjinski paket akcija po cenama većim od tržišnih.

Imaju akcije u desetinama firmi

Prema saznanjima “Blica”, Miroslav i Maja Bojčić posedovali su akcije u desetinama jakih srpskih firmi, ali danas uglavnom više nisu akcionari tih kompanija. Među njima su Energoprojekt, Dunav Grocka, Geosonda, Jelen do, Dijamant, Napred, Pupin Telekom, Messer Tehnogas, Vital Vrbas, Energoprojekt oprema... Ipak, i dalje su akcionari u Sojaproteinu, Valjaonici Sevojno, Vodi Vrnjci, Zlatar plastu...

Miroslav Bojčić je juče izjavio da Konuzina nije video nikad u životu, da nema nikakve veze s ruskim vlastima i da je u Ambasadi Rusije u Beogradu bio jednom. Jednom je, kaže, bio i u kabinetu predsednika Nikolića, “ali ne, kako ‘Blic’ piše, kod savetnika za privredu Predraga Mikića“.

Međutim, „Blic“ je iz Predsedništva dobio zvaničan odgovor da su se predstavnici ZAAB-a sastali baš sa Mikićem. Naši sagovornici s Andrićevog venca sećaju se i detalja tog sastanka, poput onog da je „malo falilo da Bojčića ne puste u kabinet predsednika jer je došao u patikama, što je po dreskodu zabranjeno“. Bojčić je juče priznao da je od većinskih vlasnika Valjaonice tražio da mu za akcije te firme isplate 200.000 evra, plus 100.000 evra na ime kamate.

- Utvrdili smo nezakonitosti u Valjaonici i tražili vansudsko poravnanje, što je legitiman

način da zaštitimo svoja prava. Čak smo ponudili da nam ne plate kamatu samo da bi transakcija bila jednostavnija - rekao je Bojčić.

Bojčić tvrdi da je krivična prijava za pokušaj ucene Valjaonice, koju je protiv njega podnela Komisija za hartije od vrednosti, neosnovana. U Komisiji su i juče “Blicu” ponovili da je podnošenje prijave rezultat sprovedenog postupka nadzora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.