Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka

Izvor: Večernje novosti, 01.Mar.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka

Naučna konferencija pod nazivom "Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka" biće održana sutra u Beogradu, najavili su organizatori. Skup, koji će biti održan u Beogradskoj poslovnoj školi (BPŠ) u organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja (RISI), Fonda istorijskih perspektiva (FIP), Nove srpske političke misli (NSPM), Naše Srbije i BPŠ, otvoriće ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i direktor Beogradske poslovne škole dr Đura Đurović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Na konferenciji će zamenik direktora RISI, Igor Prokofjev, govoriti o "Energetskim aspektima spoljne politike Rusije", glavni urednik časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović o "Rusko-srpskim odnosima posle Južnog toka", a rukovodilac balkanskog sektora RISI Nikita Bondarev o "Prisustvu Rusije u energetici Srbije i Bugarske - sličnosti i razlike". Među temama skupa je i pitanje "Koliko je Srbiju do sada koštala primena SSP-a sa EU i perspektive ekonomske saradnje sa Rusijom", o čemu će izlagati Dejan Mirović, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, dok će bivši ministar energetike Bugarske Ivan Markov govoriti o "Bugarskoj na pragu energetske krize". Goran Nikolić, sa Institut za evropske studije iz Beograda će govoriti o energetici u kontekstu rusko-srpskih ekonomskih odnosa, a Vojislav Vuletić, predsednik skupštine srpskog Udruženja za gas, o značaju gasa za energetiku i privredu Srbije, sa posebnim osvrtom na moguće alternativne pravce snabdevanja gasom. Na konferenciji će biti reči o rusko-srpskim odnosima u kontekstu međunarodne bezbednosti, kao i o ulozi Turske u energetici Balkana. Najavljeno je i učešće glavnog urednika časopisa Gasprom, Sergeja Pravosudova, predstavnika Naftne industrije Srbije (NIS) i brojnih anlitičara i stručnjaka za energetiku.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Čepurin: Balkan da se opredeli gde će kupovati gas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2015

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da zemlje Balkana treba da se u narednih nekoliko meseci do godinu dana opredele kako će se snabdevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor Gasproma i Ukrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.