RT: Putin imenovao Anatolija Antonova za novog ruskog ambasadora u SAD-u

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Putin imenovao Anatolija Antonova za novog ruskog ambasadora u SAD-u

Izvor: Vostok, RT

Moskva je izabrala Anatolija Antonova, diplomatu u oblasti odbrane i bezbednosti, kao svog sledećeg ambasadora u Vašingtonu. Antonov će zameniti dosadašnjeg ambasadora Sergeja Kisljaka, koji je označen kao "organizator špijunaže" od strane kritičara administracije Trampa.

"Prema odluci predsednika, Anatolij Antonov je imenovan za vanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Sjedinjenim Državama i stalnog posmatrača Ruske Federacije u Organizaciji američkih država u Vašingtonu", stoji u saopštenju na internet stranici predsednika Rusije.



Antonov je trenutno na dužnosti zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.

Antonov je iskusan ruski diplomata i započeo je svoju karijeru 1978. godine neposredno nakon diplomiranja na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Postao je šef Ministarstva spoljnih poslova za bezbednosne poslove i razoružanje 2004. godine.

2011. godine imenovan je za zamenika ministra odbrane gde je diplomatskim ekspertizama pružio podršku spoljnim odnosima ruske vojske. Vratio se u Ministarstvo spoljnih poslova u decembru prošle godine kao zamenik ministra za vojnu politiku, iako se njegovo eventualno imenovanje za ambasadora u SAD pominjalo i mnogo pre.

62-godišnji diplomata zameniće Sergeja Kisljaka, koji je bio zadužen za održavanje odnosa Rusije i Sjedinjenih Država skoro deceniju pre nego što je završio svoj mandat u julu.

Tokom poslednje godine Kisljak je bio centru pažnje u američkim medijima zbog kontakata sa nekoliko zvaničnika u administraciji Trampa, uključujući bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i glavnog tužioca Džefa Sešnsa.

Kritičari predsednika Trampa tvrde da kontakti sa ruskim diplomatom ukazuju na tajnu vezu između tima Trampa i Kremlja, a koji je optužen da je navodno uticao na predsedničke izbore u SAD-u 2016. godine u korist republikanaca.



Neki mediji opisuju Kisljaka kao zloglasnog "organizatora špijunaže". Moskva je više puta negirala uticaj na izbore u SAD-u i saopštila da aktivnosti Kisljaka u SAD nisu prevazišle uobičajenu komunikaciju koja se očekuje od ambasadora.

"Ako je on špijun, onda su svi ambasadori špijuni", rekao je bivši američki ambasador u Rusiji Džon Bajrl u martu.

"On nije špijun. Nazvati ga špijunom je pogrešno shvatanje šta rade diplomate, čak i ruski diplomata", dodao je on.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.