Počinju pregovori Srbije i evroazijske zone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju pregovori Srbije i evroazijske zone

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je danas u Čačku da su pregovori Vlade Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EEU) o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini koji počinju sutra "veoma važni" i poželeo uspeh.

Čepurin je novinarima u Čačku rekao da vlade Srbije i Rusije zajednički rade na unapređenju ekonomske saradnje i zajedničkog delovanja.

"Na sastancima smo govorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o uspostavljanju adekvatnih mehanizma koji bi pomogli razvoj privredne saradnje Rusije i Srbije i postavljanje konkretnih ciljeva. To je, na primer, povećanje opsega naše robne razmene za 1,5 put ili dvostruko, što bi omogućilo ubrzavanje naše ekonomske saradnje. Jako je važno da regionalna vlast u Srbiji podržava takvu inicijativu", rekao je Čepurin.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čaušev rekao je da je na današnjem sastanku s rukovodstvom Grada Čačka pokrenuto proširenje saradnje u raznim oblastima.

"Belorusija je već prisutna u Srbiji. U Srbiji ima nekoliko pogona za sklapanje beloruske tehnike, kao što u Kragujevcu postoji pogon u kojem se sklapaju autobusi na gas. U Čačku i okolini kupujemo voće i povrće za belorusko tržište", rekao je Čaušev.

On je pozvao privrednike Srbije da budu aktivniji u saradnji s Belorusijom i naglasio da će do kraja godine biti potpisan plan saradnje Srbije i Belorusije za narednih nekoliko godina.

Počasni konzul Belorusije i poslanik Skupštine Srbije Dragomir Karić je rekao da su sastanci kao današnji, s konkretnim temama, "vetar u leđa" i novom rukovodstvu Grada Čačka, i Vladi Srbije, jer "to znači da Srbija radi".

"Imamo podršku Rusije i Belorusije, prijateljskih i bratskih zemalja, da možemo u Čačak da dovedemo što više privrednika ne samo iz njihovih zemalja već iz čitavog Evroazijskog saveza, a on danas nije mali. Ja duboko verujem u program Vlade Srbije i da će ona ostvariti ono što je najvažnije a to je da Srbija radi", rekao je Karić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je za Moravički okrug važno da se povežu sa jednim od 95 okruga u Ruskoj Federaciji i da se unapredi saradnja sa Belorusijom.

Ambasadori Rusije i Belorusije su položili vence na grobnicu boraca u Donjoj Trepči gde je sahranjeno po osam boraca Crvene Armije i jugoslovenskih partizana, kao i na spomenik u Trbušanima gde je sahranjeno 35 boraca Crvene Armije.

Čepurin i Čaušev će danas prisustvovati otvaranju hladnjače preduzeća "Super frut" u Miokovcima, koje sarađuje sa Rusijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čepurin: Počinju pregovori Srbije i evroazijske zone

Izvor: RTS, 29.Sep.2016

Zvanični pregovori u vezi sa sklapanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između evroazijske zone i Srbije počinju sutra, najavio je u Čačku ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. . Aleksandar Čepurin je istakao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.