Montgomeri: Konflikt Rusije i Zapada opasan za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montgomeri: Konflikt Rusije i Zapada opasan za Srbiju

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijem Montgomeri izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je uveren da u Vašingtonu neće biti pritisaka na premijera Srbije Aleksandra Vučića da promeni stav prema Rusiji, iako će, kako kaže, svakako ta tema biti pomenuta. On je ocenio i da je Srbija u opasnosti da postane kolateralna šteta u konfliktu između Rusije i Zapada, te poručio Beogradu da se kloni vojne saradnje sa Moskvom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Međutim, kako je istakao, u određenom trenutku Srbija će morati da odabere stranu.

"Dok god taj konflikt traje opasnosti za Srbiju su sve veće. A da bi to izbegla, u nekom trenutku će morati da dođe do promene strane i Srbija će morati da odabere. Ali, to još uvek ne mora", rekao je Montgomeri u emisiji "Pravi ugao" RTV-a.

Bivši američki diplomata kritikovao je, nemačku politiku prema Srbiji u procesu evrointegracija.

"Oni koji blokiraju vaše pristupanje Srbije EU nisu vaši prijatelji. Oni koji otvaranje poglavlja uslovljavaju pitanjem Kosova. Oni to rade na kontraproduktivan način. Mnogi ljudi u Srbiji će zbog toga izgubiti nadu u pogledu EU. Da su Nemci pametniji oni bi dozvolili otvaranje nekih poglavlja, a ne da samo insistiraju na pritiscima", smatra Montgomeri.

Srbiji pak zamara saradnju sa Rusijom na vojnom planu, navodeći da se zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije ne gledaju sa blagonaklonošću na Zapadu.

Montgomeri je ocenio da će zavisnost Srbije od ruskog gasa i nafte trajati još dugo, te da će proći više godina a možda i decenija dok ne zaživi projekat transjadranski gasovod.

"U kratkom roku se neće ništa promeniti, pa ni zavisnost Srbije od ruskog gasa i nafte", kaže on.

Montgomeri smatra da Srbija može da ima značajnu ulogu u ovom regionu, koji je opterećen konfliktima, među kojima je pomenuo i aktuelnu makedonsku krizu.

Na pitanje šta Vučić treba da uradi u vezi sa Kosovom da bi postao regionalni igrač, Montgomeri ja kazao da je dobro što premijer Srbije ima "svoj stav", navodeći da je prilikom sklapanja Briselskog sporazuma bio u poziciji da mu je ponuđena nagodba "uzmi ili ostavi", ali da je on to odbio i "sklopio povoljniji dogovor".

"To je bila najhrabrija stvar koju sam video, To je nosilo rizik da se slome veze sa EU. Međutim, to je pokazalo da on ima svoje stavove i ograničenja, da ima viziju Kosova i da je snažan i jak da se suprotstavi EU kad oni traže nešto više", kazao je on.

Na konstataciju da i SAD podržavaju nezavisnost Kosova, Montgomeri je rekao da SAD zna i kako Srbija gleda na to pitanje, "tako da će ga u Vašingtonu ohrabriti da nastavi sa primenom Briselskog sporazuma".

"Posle 20 godina Amerikanci počinju da shvataju da je Kosovo stvarno važno Srbiji, ranije su mislili da će Srbija to preboleti i nastaviti dalje. Trebalo je dugo vremena da američka vlada shvatiti koliko je to bitno Srbiji", kazao je on.

Montgomeri, koji je prethodno bio i savetnik Aleksandra Vučića, ocenio je i da je aktuelna poseta SAD-u prva zvanična poseta premijera Vučića i nekog iz Srpske napredne stranke Vašingtonu, dok je prethodna bila nezvanična, te da i zbog toga ima poseban značaj.

On smatra da je Srpska napredna stranka važna za Srbiju jer se, kako je naveo, razvila u legitimnu evropsku stranku desnog centra.

"Tako nije bilo kad su počinjali pre pet, šest godina. Tad je bilo dosta skepticizma u Vašingtonu u pogledu te stranke. Ali, sadašnja poseta pokazuje upravo da su premijer Vučić i SNS napredovali u tome da Srbiju učine aktivnim partnerom u regionu", rekao je on.

Dodao je da su Aleksandar Vučić, ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, "napredovali vremenom", te da je to pozitivno.

Prema njegovim rečima, pre pojave SNS Srbija je bila podeljena na prozapadne stranke i nacionaliste, i situacija je bila "crno-bela", ali su sada "naprednjaci dobili podršku EU i civilnog društva i trenutno uživaju poštovanje".
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.