Irski ambsador: Najgore vreme za spor Zapada i Rusije

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irski ambsador: Najgore vreme za spor Zapada i Rusije

04.09.2015. -

Politika zapadnih lidera u vezi s ukrajinskim pitanjem „nije samo licemerna, nego i neefikasna“. Nastojeći da podrže nove ukrajinske vlasti, Zapad je zauzeo otvoreno antirusku poziciju, što se negativno odražava na evropske zemlje, smatra bivši ambasador Irske u Saudijskoj Arabiji Nil Holohan.

Aktuelna geopolitička situacija je suviše nepovoljna da bi Zapad izazivao konflikt sa Rusijom zbog Ukrajine, jer postoje globalni problemi koje zemlje treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da rešavaju zajedno, piše Holohan u članku za list „Ajriš tajms“.

Celom svetu, uključujući Rusiju i zapadne zemlje, preti rast uticaja džihadističkog islama. Pored toga, mogući raspad Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka takođe predstavlja suštinsku pretnju kojoj Ruska Federacija i Zapad treba da se suprotstavljaju zajedno. Ipak, dijalog dveju strana ne uspeva, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija „vlada bezizlazna situacija“. Pored toga, sve veću štetu zemljama nanose međusobne ekonomske sankcije Zapada i Rusije, navodi Holohan.

„Vreme je da se te sankcije ukinu dok ne nanesu još ozbiljniju štetu. Neophodno je da se zaključi međunarodni sporazum koji će ozakoniti ’aneksiju‘ Krima i postati garancija poštovanja prava ruske jezičke manjine u jedinstvenoj i nepodeljenoj Ukrajini. Kao odgovor na to Rusija treba da preuzme na sebe obavezu da postane punopravni i odgovorni član međunarodne zajednice“, piše irski ambasador.

Nesporno je da odnosi država treba da se zasnivaju na poštovanju međunarodnog prava, naglašava diplomata. Ipak, politika Zapada prema Ukrajini u vezi sa pitanjem poštovanja međunarodnih normi „ne samo što je licemerna, nego je i neefikasna“, nastavlja Holohan.

„Evropska unija i SAD su bile nesmotrene kada su prošle godine podržale svrgavanje (Viktora) Janukoviča (u Ukrajini). Pozicija koju je u tom slučaju zauzela Evropska unija bila je otvoreno antiruska, pri čemu se nije računalo na to da su deo ukrajinske opozicije, koja je istupala protiv Janukoviča, činili ultradesničarski elementi, od kojih su neki neonacističke orijentacije“, smatra Nial Holohan.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.