Čurkin: Sastanak u Ženevi ostaje na dnevnom redu

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Sastanak u Ženevi ostaje na dnevnom redu

Sastanak u Ženevi posvećen ukrajinskoj krizi, uz učešće Rusije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ostaje na dnevnom redu, potvrdio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

Kako je javila ruska novinska agencija Itar Tas, Čurkin je, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je cilj ženevskog skupa razgovor o načinima za izlazak iz krize u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ukrajini.

Prema njegovim rečima, recept za rešenje krize bio bi rad na duboko reformisanom ustavu, na osnovu dijaloga svih regiona i političkih snaga, bez izuzetka.

To pitanje će biti u centru pažnje razgovora u Ženeva i takođe mora da bude glavni zadatak međunarodne zajednice, kada izražava zabrinutost zbog dešavanja u Ukrajini, rekao je Čurkin i dodao da ustavna reforma treba da bude realna, a ne "kozmetička".

Na Savetu bezbednosti Čurkin je izjavio da nepromišljeni potezi ukrajinskih vlasti, koja je pokrenula vojnu operaciju na istoku zemlje, nose opasnost od građanskog rata u Ukrajini.

- Oni koji su uzurpirali vlast u Kijevu kao rezultat državnog udara, sada su prešli na kurs ignorisanja legalnih zahteva naroda na jugoistoku i na protivustavno korišćenje oružanih snaga protiv sopstvenog naroda, bogohulno ih nazivajući banditama i teroristima - rekao je Čurkin.

Ruski izaslanik je, takodje, kritikovao izveštaj o situaciji sa ljudskim pravima u Ukrajini objavljen juče u Ženevi i ocenio da je dokument jednostran i ispolitizovan.

Čurkin je istakao da izveštaj UN nije uspeo da posveti dužnu pažnju problemu rastućeg nacionalističkog raspoloženja i primetio da unjemu "ništa nema o žalbama na etničku mržnju".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.