Čurkin: Pitanje Krima rešeno na referendumu 2014.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Pitanje Krima rešeno na referendumu 2014.

Pitanje statusa Krima u potpunosti je rešeno na referendumu 2014. i to pitanje više nikada neće biti pokrenuto, izjavio je sinoć ruski ambasador pri UN Vitali Čurkin posle sastanka o Krimu koji je održan iz zatvorenih vrata u SB UN.

"To pitanje više nikada neće biti postavljeno. Krim se ujedinio sa Rusijom pre dve godine posle referenduma koji je tamo održan. Ukupno 93 odsto građana je izrazilo volju da se ujedine sa Ruskom Federacijom i to se tačno i dogodilo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Čurkin novinarima, preneo je TASS.

Čurkin je rekao da je sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Krimu bila korisna, uprkos tome što je delegacija SAD, kako je rekao, pokušala da stvori neobjektivnu sliku onoga što se dešava u Ukrajini.

"Delegacija SAD pokušala je da predstavi potpuno jednostranu sliku onoga što se dešava u Ukrajini… Inače, mislim da je ovo bilo korisno za nas. Mi smo pružili informacije o onome što se desilo", naveo je Čurkin, preneo je Sputnjik.

On je još naveo da se Rusija nada da će Ukrajina pokazati razum i da neće dozvoliti eskalaciju u bilateralnim odnosima.

"Nadam se da će Ukrajinci imati dovoljno razuma da učine sve da ne dođe ni do kakve eskalacije", izjavio je Čurkin.

Ruski diplomata je, takođe, istakao da je sednica SB UN o situaciji na Krimu pokušaj Ukrajine da odvuče pažnju međunarodne javnosti od sukoba u Donbasu, koji Kijev ne želi da rešava.

"Mislim da ova sednica pokazuje činjenicu da je u Kijevu haos. Oni ne znaju šta da rade sa Donjeckom. Minski sporazum je potpuno jasan, ali u Kijevu ne postoji politička volja da ga realizuje, što bi trebalo da urade", istakao je Čurkin.

Članice Saveta bezbednosti UN su na zasedanju o situaciji na Krimu pozvale na ispunjenje Minskog sporazuma, a to odgovara stavu Rusije, dodao je Čurkin.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je sinoć o porastu napetosti na Krimu, nakon što je Rusija optužila Kijev da planira napade na spornom poluostrvu.

Ukrajina, koja je nestalna članica Saveta bezbednosti UN, zatražila je hitne razgovore iza zatvorenih vrata.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u sredu da je sprečila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obaveštajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umesto mira i da "igra opasnu igru" i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promeni ponašanje.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je danas da želi da direktno razgovara sa Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev-Moskva.

Porošenko je ranije danas izjavio da je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.