Čepurin: Srbija treba da sagleda svoje interese i da ih definiše

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Srbija treba da sagleda svoje interese i da ih definiše

02.03.2015. - Putin prebacio "vruć krompir"

U Beogradu je održana međunarodna ekonomska konferencija u organizaciji Ruskog centra za strateška istraživanja (RISI), Fonda istorijskih perspektiva (FIP), Nove srpske političke misli (NSPM), Srpskog koda i Beogradske poslovne škole (BPŠ) pod nazivom: Ruski energetski projekti na Balkanu posle „Južnog toka“ 

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je poručio da bi zemlje Balkana trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da se opredele u narednim mesecima kako će se snadbdevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine.

"Sada kada je jasno da projekat "Južni tok" nije uspeo, sve evropske zemlje koje primaju ruski gas treba da sagledaju svoje interese, sruše političke zidove koji ugrožavaju njihovu energetsku bezbednost i preorijentišu se na snabdevanje preko "Turskog toka`", poručio je ambasador Čepurin.

"Ono što je suštinski i najbitnije, Srbija, kako mi to vidimo, treba da se odredi sa svojim partnerima u Južnoj Evropi, o perspektivama snabdevanja gasom. Tu treba odrediti tri stvari, da isporuke moraju biti pouzdane, potrebne količine koje će region dobijati, i treće, trebaju da budu prihvatljive cene."

"Današnja geopolitička situacija u Evropi nije uopšte laka, ali svaka zemlja treba da brani svoje nacionalne interese, a tako i interese "velikog evropskog kontinenta".

"Gasprom je izneo stav da nakon isteka ugovora od četiri godine gas više neće ići u Evropu starom trasom, nego će ići preko Turske do konačnog odredišta na tursko-grčkoj granici. Srbija treba da sagleda svoje interese i da ih definiše.", rekao je Čepurin.

„Gasprom je uskladio maršrute sa Turskom, konačno odredište biće na tursko-grčkoj granici. Preliminarno će biti četiri cevovoda i predviđa se da se prvi završi 2016“, rekao je ambasador i dodao da će se tada Rusija o gasu dogovarati sa Evropskom unijom. 

"Mi smo u situaciji kada to pitanje dobija poseban značaj, zato što će se za četiri godine, kada bude prekinuto snabdevanje gasom preko Ukrajine, zemlja kao što je Srbija, koja se 95 odsto snabdeva iz Ruske Federacije, naći u teškoj situaciji“, ocenio je on.

Igor Prokofjev, zamenik direktora Ruskog centra za strateška istraživanja RISI je naglasio da Rusija nikada nije želela da ima ulogu energetske supersile ili da neku zemlju u Evropi ucenjuje, a kako se to sada predstavlja. 

"Neki nas predstavljaju kao "energetskog monstruma". Rusija nikada nikoga nije ucenjivala. Naš pristup je bio da su optužbe toliko apsurdne da ih ne treba komentarisati", rekao je Prokofjev. 

Irina Aleksandrovna, stariji naučni saradnik Instituta Akademije nauka je istakla da je energetska strategija Turske preorijentisanje na isporuke ruskog gasa preko Turske za sve zainteresovane strane, jer je Turska shvatila da ona može biti ta, preko koje će se gas isporučivati u Evropu, a i s obzirom na činjenicu da Turska danas 70% energenata uvozi.

Glavni urednik časopisa "Nova srpska politička misao" i politički analitičar Đorđe Vukadinović je ocenio je da će Turski tok do Grčke sigurno biti realizovan, ali da produžetak gasovoda ostaje pod znakom pitanja.

"Predsednik Putin je prebacio "vruć krompir" na stranu terena EU. S obzirom da su vršene stalne opstrukcije i uslovljavnja oko Južnog toka, mi dovodimo gasovod do Turske, a ako hoćete mi možemo i dalje, pa se vi onda dogovorite, pa nam se javite", parafrazirao je Vukadinović.

"Mislim da je to ruska strategija u ovom trenutku, zvali je ucenom ili ponudom. Mislim da Moskva očekuje aktivnije zalaganje zemalja koje bi tu trasu želele, što je najviše činila Mađarska, više od slovenske braće Bugara i Srba.", rezimirao je Vukadinović.

Vanja Savićević,
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Konferencija: Turski tok moguć, uz aktivnu ulogu zemlja učesnica

Izvor: Blic, 02.Mar.2015

Srbija i zemlje moguće učesnice u kopnenom delu projekta Turski tok ne treba da izlaze iz igre i treba da zauzmu aktivnu ulogu da bi se realizovao taj projekat, koji treba da zameni Južni tok, rečeno je danas na naučnoj konferenciji "Ruski energetski projekti na Balkanu posle Južnog toka"...Zemlje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.