Rusija nije ravnodušna prema sudbini Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija nije ravnodušna prema sudbini Srbije"

Rusija nema nameru da bilo kome drži lekcije, a Srbi najbolje znaju šta je za njih dobro, izjavio je za Radio-televiziiju Srbije ruski ambasador Aleksandar Čepurin. On je potvrdio da će premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiti Beograd, ali nije mogao da precizira datum posete.

Čepurin je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda rekao da će se Lavrov sresti sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

"Takva je diplomatska praksa. Predata je pozivnica, ona je prihvaćena sa zahvalnošću, a sada premijeri određuju kada će biti prihvatljivo za njih dvojicu da se održi taj sastanak. U ovakvim slučajevima okvirni rokovi se ne dogovaraju, već samo konkretni rokovi i datumi i kada postoji uzajamni sporazum o tome tek tada možemo da dođemo do konkretnog datuma", objasnio je Čepurin.

Naglasio je da se predstojeća poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji odvija u okviru redovnog dijaloga Beograda i Moskve.

Čepurin ističe da Rusija nije ravnodušna prema sudbini Srbije.

"Srbija za nas nije samo jedna od 200 zemalja sveta, mi nismo ravnodušni prema sudbini Srbije i tako je bilo tokom istorije. Mogu da kažem da stabilnost regiona za nas ima apsolutno poseban značaj i ovde čvrsto podržavamo Srbiju po više pitanja, kao što su i pitanja Kosova i Republike Srpske, a istakao bih i da su predsednik Vladimir Putin i Sergej Lavrov dobro upoznati sa balkanskom problematikom", rekao je ruski ambasador.

"Srbi su najpametniji sami"

Napomenuo je da Rusija nema namere da nekom drži lekcije, kao ni da daje ocene.

"Mi nemamo nikakve namere da nekom držimo lekcije, da dajemo nekom ocene. Mi ne namećemo naše vrednosti, ali prema mogućnostima se trudimo da pomognemo. Srbi su najpametniji sami, narod razume šta je za njega dobro, šta je loše, koje su vrednosti važne za njega. Narod to oseća iznutra. Naša saradnja je uzajmna podrška na putu prema budućnosti", kaže Čepurin.

Smatra da rusko-srpski odnosi uživaju podršku naroda.

"Politika i politička stabilnost u državi zavise od narodne podrške, jer ako postoji osećaj dubinske podrške od strane naroda, onda će ova politika biti održiva i dugotrajna. Smatram da rusko-srpski odnosi imaju upravo tu vrstu dubinske podrške", navodi Čepurin.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ruski ambasador tvrdi da Rusija razume težnje Beograda prema široj saradnji u toj sferi.

"Rusija se sa poštovanjem odnosi prema politici vojne neutralnosti Srbije. Sa razumevanjem doživljavamo težnje Beograda prema široj saradnji u ovoj sferi, kao što je slučaj sa NATO-om i pojedinim članicama Alijanse. Ali i sa organizacijom sporazuma o kolektivnoj saradnji sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom u interesima bezbednosti same Srbije. Pri tome, polazim od toga da vojna neutralnost podrazumeva ravnu udaljenost od vojno-političkih blokova", objašnjava Čepurin.

"NATO je rudiment prošlosti"

Ruski ambasador ističe da je NATO prošlost, kao i da sada mogu samo da uhvate neku "sitnu ribicu".

"Upravo se ove nedelje u svom izlaganju ruski predsednik Vladimir Putin dotakao ovog pitanja i rekao je da je Rusija apsolutno spremna da pregovara o stvaranju novog sistema međunarodnih odnosa 21. veka, da napravimo novi, odgovarajući i bezbedan način uzajamnog komuniciranja za sve i za zajedničku budućnost svih. NATO je već stvar prošlosti, oni samo sa velikim trudom mogu da uhvate u svoju mrežu neku 'sitnu ribicu'", tvrdi Čepurin.

Ukazao je da Rusija i Srbija imaju aktivnu vojno-tehničku saradnju koju planiraju da i dalje razvijaju, ali da ne treba dovoditi to u vezu sa posetom Medvedeva Srbiji.

"Priprema se realizacija čitavog niza projekata, uključujući i one u sferi vazduhoplovne tehnike. Srbija, kao što je poznato, teži saradnji u vojnoj sferi sa Rusijom i nekim drugim zemljama kako bi obezbedila svoju sigurnost, ali nije potrebno da se dovođenje vojne tehnike vezuje sa posetom ministra spoljnih poslova, jer to je, kako se kaže, 'posebna pesma'", kaže ruski ambasador.

Na pitanje da li poznaje antiruske ljude u političkom vrhu Srbije, Čepurin naglašava da ne zna za takve ljude.

"Iskreno ne znam antiruske ljude u političkom vrhu Srbije. Mogu da kažem da vrlo cenimo pažnju koju Srbija posvećuju razvoju dijaloga sa Rusijom i vidimo da Srbija razume značaj tog dijaloga", objasnio je ambasador.

Takođe, navodi i da Rusija nema veze sa formiranjem Vlade u Srbiji.

"Mi nemamo veze sa formiranjem Vlade u Srbiji. Sa onom Vladom koja je već formirana mi imamo izuzetno dobre odnose, jer to radimo u interesu dve zemlje", ukazao je Čepurin.

Vlast u Crnoj Gori – "pljuvanje protiv vetra"

Kada je reč o politici koja se vodi na Balkanu, Čepurin naglašava da se Rusija zalaže za mir i stabilnost na Balkanu, kao i da im nisu jasni ciljevi crnogorske vlasti koje ocenjuje kao "pljuvanje protiv vetra".

"Mi se zalažemo za hitno ispunjavanje i realizaciju postojećih međunarodnih sporazuma u vezi sa BiH i RS. Što se tiče Crne Gore, za mene lično nisu jasni ciljevi vlasti ove zemlje, da se sruši vekovno bratstvo dva naroda, da se potkopaju privredni odnosi sa Rusijom, drastično da se pogorša vlastita bezbednost. To je neka patologija i zbog toga bih rekao da postoji jedna ruska rečenica koja možda ne može da se prevede tačno, ali može da se shvati njen značaj to je kao 'pljuvati protiv vetra'", ukazao je Čepurin.

Ističe da izbori u SAD i Bregzit pokazuju tendenciju promene starih elita.

"Mi posmatramo fijasko elita u više zemanja Zapadne Evrope i na neki način to su izmene koje mogu da se dese već i tokom naredne godine i bukvalno pred nama su te promene. Vrlo je slikovit Bregzit, a u tom kontekstu mogu da pomenem i izbore u SAD. Pa i uspon Fransoa Fijona i rejtinzi starih i novih elita, sve se to vidi. Dolaze novi lideri koji, nadam se, mnogo realnije gledaju na ovaj svet, nema nikakvih garancija da će se nešto poboljšati, ali postoji određena nada za dalje korake", rekao je Čepurin.

Govoreći o projektu "Južni tok", ruski ambasador napominje da mu je žao što taj projekat nije realizovan.

"'Južni tok' je bio vrlo koristan i interesantan za sve. To je projekat koji bi van svake sumnje i nesporno bio profitabilan, kako za EU tako i za Rusiju. Zbog toga mi je veoma žao da ovaj projekat nije realizovan", kaže Čepurin.

Navodi da postoje ugovori sa Turskom o tranzitu gasa koji je već doveden do istočne obale Crnog mora

"Postoje već neki sporazumi u vezi sa prebacivanjem ovog gasa u Tursku, sada se razmatra kako će i gde to biti dovedeno. Pitanje je otvoreno, za sada se lopta nalazi kod zemalja EU. Mi se uzdamo u pragmatizam i zdrav razum evrobirokratije, jer Evropa mora da razmišlja o svojoj konkurentnosti", zaključio je Čepurin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.