Čepurin: Očekujem da OEBS oceni da je Turska obaranjem aviona izvršila agresiju

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Očekujem da OEBS oceni da je Turska obaranjem aviona izvršila agresiju

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da od Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu očekuje da oceni da je Turska izvršila čin agresije, kada je oboren ruski avion u Siriji.

- Angažman ruskih snaga u Siriji je u skladu s međunarodnim pravom. Želim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da istaknem da "SU-24" ni u jednom trenutku nije ugrožavao bezbednost Turske. Što se tiče OEBS-a, nadam se principijelnoj oceni da je Ankara defakto izvršila akt agresije - kazao je Čepurin za dnevni list "Politika" od utorka.

Upitan da li je obaranje aviona početak šireg sukoba Moskve i NATO-a, Čepurin je kazao da se ne sme zaboraviti da je Turska članica severno-atlantske alijanse, i to najveća pored Sjedinjenih Američkih Država, kao i da "nije čuo ni jasnu ocenu da su takvi napadi nedopustivi, niti garancije za budućnost, ni od Ankare, ni od Brisela".

Čepurin je kazao da smatra da će promena u ekonomskim odnosima Rusije i Turske, nakon incidenta sa avionom, imati pozitivan uticaj na jačanje ekonomske saradnje "sa tradicionalnim prijateljima Rusije, uključujući i Srbiju".

- Otvaraju se dodatne mogućnosti na ruskom tržištu u oblasti građevinarstva, proizvodnje i isporuka prehrambenih namirnica, turizma. Važno je bez odlaganja stvoriti delotvorne mehanizme za takvu saradnju - kazao je Čepurin.

Ambasador Rusije pohvalio je Srbiju kada je reč o predsedavanju OEBS-u u trenutku ukrajinske i sirijske krize.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.