Čepurin: Gigantski teret odgovornosti na Vučiću

Izvor: RTS, 14.Avg.2016, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Gigantski teret odgovornosti na Vučiću

Poslednjih godina u Srbiji je došlo do konsolidacije vlasti, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Jasno je ko je lider i naravno, premijeru to prija, ali istovremeno, na njemu je gigantski teret odgovornosti za rad Vlade, za Srbiju uopšte, istakao je Čepurin u intervjuu "Sputnjiku".
Čepurin smatra da je "dobro da se Vlada oslanja na solidnu većinu u parlamentu, a i u društvu". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Teško je manipulisati takvom Vladom, između ostalog, i iz inostranstva. Istina je i da je opozicija podeljena. Protivurečnosti između opozicionih snaga su znatno veće nego nesuglasice između njih i Vlade. Mislim da je konstruktivna saradnja Vlade i ovih ili onih opozicionih partija po nekim pitanjima moguća. Sve ovo je dobar osnov za uspešan rad Vlade", naglasio je ruski ambasador.
Ukazao je da je "druga temeljna stvar postojanje političke volje za promene".
"Za nas je shvatljiv prioritet evrointegracija koji se tradicionalno deklariše, iako sada budućnost EU za mnoge zemlje, uključujući i članice EU, nije sasvim jasna. Beograd na ovaj način ukazuje poverenje Evropskoj uniji. Mislim da će taj gest Beograda biti ocenjen po zasluzi", rekao je Čepurin.
Prema njegovom mišljenju, "pravi prioritet je da se nađe mogućnost za ubrzani razvoj zemlje i poboljšanje životnog standarda".
"Za Srbiju je važan i čitav niz zadataka: očuvanje teritorijalnog integriteta, 'očuvanje naroda', kao što je govorio Aleksandar Solženjicin, utvrđivanje međunarodnog i regionalnog položaja. Umnogome iste zadatke ima i Rusija, koja je već napravila niz energičnih poteza u tom smeru. Drugi ključni zajednički zadatak je da se spreči da Srbija postane siromašni dodatak bogatih zemalja, već da nađe svoj put razvoja. U ovom pogledu saradnja s Rusijom može da bude od interesa za Beograd", naveo je Čepurin.
Ocenjuje da je "poljoprivreda Rusije poslednjih godina u velikom usponu, ali da će joj uvek biti potreban uvoz određene robe iz Srbije i južnih zemalja". Kaže i da je važno što pre stvoriti uslove za povećanje izvoza odgovarajućih kvalitetnih prehrambenih proizvoda i tako "zauzeti mesto".
"Nema sumnje da Vlada Srbije namerava da doprinosi jačanju ekonomske saradnje s Rusijom. Mislim da je važno pravilno odrediti perspektivu, naći nove oblike i formate. Treba izračunati i odrediti ciljeve za povećanje robne razmene u naredne tri-četiri godine. Treba poštovati interese investitora", rekao je ruski ambasador.
"Poseta Medvedeva znak poštovanja"
Čepurin je naglasio da je, "s obzirom na to, veoma važno što bolje se pripremiti za predstojeću sednicu Međuvladinog komiteta, koja će se po planu održati u starom ruskom gradu Suzdalju, udaljenom 150 kilometara od Moskve".
"Sa ruske strane, na čelu ovog komiteta je Dmitrij Rogozin. Očekujemo da se uskoro odredi kopredsednik sa srpske strane. Očekujemo u oktobru i posetu Beogradu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. Mislim da će to biti veoma važna, sadržajna i sveobuhvatna poseta. To je, takođe, znak poštovanja prema Srbiji i Srbima", rekao je Čepurin.
Na pitanje da li je zadovoljan prostorom koji je posvećen odnosima sa Rusijom, on je naveo da misli da je "Rusija bila pomenuta u ekspozeu premijera četiri puta".
"I to je bilo pozitivno pominjanje. Ali generalno, spoljnopolitički deo programa je bio veoma lakoničan", ocenio je Čepurin.
Upitan o tome da li će nova Vlada Srbije imati snage da još unapredi odnose sa Rusijom, u smislu Centra u Nišu, bolje privredne saradnje, izvoza "fijata" i drugih pitanja, Čepurin je odgovorio da će se "sva ta pitanja svakako razmatrati u Suzdalju za mesec dana, kao i tokom posete Dmitrija Medvedeva".
"Živimo u komplikovanom svetu. To treba imati u vidu. Ali treba imati u vidu i naše - srpske i ruske interese", naveo je ruski ambasador.
Na pitanje da li očekuje osnivanje nekog posebnog sektora ili kancelarije za odnose za Rusijom, Čepurin je rekao da ruska strana "očekuje da će Srbija formirati stručni tim, koji će biti u stanju da u kraćem roku odredi prioritete i da svakog dana konstruktivno radi na njihovom ostvarenju".
"Ne možemo da radimo na stari način ako želimo da postignemo suštinski napredak", rekao je Čepurin za Sputnjik.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čepurin: Gigantski teret na Vučiću

Izvor: Večernje novosti, 14.Avg.2016

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je poslednjih godina u Srbiji došlo do konsolidacije vlasti, da je jasno je ko je lider i na njemu je gigantski teret odgovornosti za rad Vlade Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je poslednjih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.