Čepurin: Ako uvedete sankcije Rusiji pucate sami sebi u nogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2014, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Ako uvedete sankcije Rusiji pucate sami sebi u nogu

Kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, "pucala bi sama sebi u nogu", izjavio je u intervju "Večernjim novostima" ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je istakao da bi "takvu odluku mogao da donese samo političar samoubica, jer nikakve koristi vaša zemlja od toga ne bi imala, već samo ogromnu štetu".

"Mere protiv Rusije uvelo je samo tridesetak zemalja od 193 članice UN, a među njima nijedna iz BRIKS. I od vaših suseda većina to nije učinila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a oni koji jesu, kada su videli ruske kontrasankcije, shvatili su šta su uradili", napominje Čepurin.

On kaže da Rusija razume specifičnu poziciju Srbije i politiku Vlade da se zemlja priključi EU, a ceni i izbalansiran stav Srbije po pitanju dešavanja u Ukrajini, gde je glavna stvar sada - da se spreče masovna stradanja civila na jugoistoku zemlje.

"Kijevske vlasti su već de fakto pretvorile Donjeck u Staljingrad, Gerniku ili, ako želite, Vukovar", istakao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da pruži konstruktivan doprinos rešavanju sukoba Kijeva i Donjecka i postane generator pozitivnih odluka.

"Pitanje Ukrajine neće se rešiti sankcijama, već samo sprečavanjem nasilja i konflikata. Nadamo se da Srbija neće zauzimati strane i da će davati konstruktivan doprinos rešavanju sukoba", rekao je on.

Kada Srbija preduzme predsedavanje OEBS, Rusija od zvaničnog Beograda pre svega očekuje da ima "kičmu" i bude maksimalno neutralna u čitavom dijalogu, kao i da delegira stručne kadrove koji će biti u stanju da se nose sa svim izazovima u Evropi, naveo je Čepurin.

Upitan na koje povoljnosti Srbija može da računa ako se ne pridruži sankcijama, ambasador Ruske federacije je odgovorio da su "Srbija i Rusija prirodni partneri i naš odnos nije zasnovan na nekim koristima već prevazilazi te dimenzije."

"Premijer Aleksandar Vučić nedavno je u Moskvi tražio i dobio dodatne pogodnosti za Srbiju u projektu 'Južni tok'. To je najveća investicija u Srbiji, u iznosu od 2,1 milijarde evra. Nadamo se da neće glupost i mržnja prema Rusiji ili Srbiji ugroziti ono što možete da dobijete", naveo je Čepurin.

Upitan da li bi, povodom Krima, Rusija mogla, sledeći svoje interese, da ipak prizna nezavisnost Kosova, ambasador je rekao:

"Kosovo i Krim su različiti slučajevi. Rusija će nastaviti da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Želeli bismo da oni koji sada zahtevaju od Srbije da prizna integritet Ukrajine sa Krimom, prvo priznaju integritet Srbije sa Kosovom".
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čepurin: Sankcijama Rusiji pucate sebi u nogu

Izvor: Akter, 14.Avg.2014

Kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, "pucala bi sama sebi u nogu", izjavio je u intervju "Večernjim novostima" ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin..On je istakao da bi "takvu odluku mogao da donese samo političar samoubica, jer nikakve koristi vaša zemlja od toga ne bi imala,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.