Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Rusije napušta SAD, vraća se u Moskvu

VAŠINGTON - Ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak, koji se našao žizi javnosti zbog njegovih sastanaka sa saradnicima američkog predsjednika Donalda Trampa, napušta funkciju i vraća se u Moskvu, objavio je danas Si-En-En (CNN).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da Kisljak napušta poziciju ambasadora u Vašingtonu poslije devet godina i da je u pitanju "unapred planirana redovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rotacija".

Ovim povodom na Fejsbuku se oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Strani novinari mi cijelu noć pišu i zovu me tražeći da potvdim da Kisljak napušta Vašington u julu. Kako kažu, bivši američki ambasador u Rusiji (Majkl) Mekfol svima priča o tome", napisala je Zaharova.

Zaharova je istakla da odluku o ambasadorima, odnosno njihovom povratku u zemlju ili postavljenima, donosi ruski predsjednik, prenela je agencija Tas s.

"To se radi rutinski čim se imenuje novi ambasador...Ako je donijeta odluka o imenovanju novog ambasadora u SAD (cijela procedura traje nekoliko mjeseci, tako da tu nema mjesta spontanosti), onda će Sergej Kisljak koji je radio u SAD devet godina otići u istoriju bilateralnih osnosa kao osoba koja je učinila sve moguće za njihov razvoj, čak i u najtežim periodima", istakla je ona.

Zaharova, međutim, navodi da se to ne može reći i za Mekfola koji je "sramno pobjegao iz Moskve..."

Kisljak (66) se našao u središtu pažnje kada je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio ostavku nakon što je utvrđeno da je imao kontakte sa ruskim ambasadorom i prije nego što je zvanično stupio na dužnost, podsjeća CNN.

I sastanak Kisljaka i Džefa Sešonsa, sadašnjeg ministra pravde u toku kampanje 2016. podgrijao je sumnju o ruskoj umiješanosti u predsjedničke izbore, a Sešons tvrdi da je sastanak imao veze samo sa dužnostima u Senatu i da nije imao nikakve veze s kampanjom.

CNN je u martu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke vlade, objavio da američka obavještajna služba smatra da je Kisljak jedan od "vrhunskih ruskih špijuna", a te navode je snažno demantovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

CNN: Ambasador Rusije napušta SAD, vraća se u Moskvu

Izvor: Blic, 26.Jun.2017

Ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak, koji se našao žizi javnosti zbog njegovih sastanaka sa saradnicima američkog predsednika Donalda Trampa, napušta funkciju i vraća se u Moskvu, objavio je danas Si-En-En (CNN)...Controversial Russian ambassador Sergey Kislyak is leaving the UShttps://t.co/EH15pXF7Bh...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.