Izvor: Blic, 19.Avg.2017, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRŠENE ANALIZE NA ADI Otkriveno zašto je voda u Čukaričkom rukavcu zelena. Objašnjenje vam se NEĆE DOPASTI

Konačno je otkriven uzrok neobičnoj zelenoj masi, koja je prekrila površinu Čukaričkog rukavaca početkom avgusta. Kako objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, radi se o izlivanju kanalizacije.

- Usled izlivanja kanalizacionog odvoda, odnosno usled prisustva velikog sadržaja organskih materija, javila je zelena masa. Ovo nije ni prvi ni poslednji put da to viđamo u Čukaričkom rukavcu i reci, i tako će ostati sve dok se ne promeni kvalitet vode – objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dr Ivana Ristanović Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da su uslovi, kao što su nizak vodostaj i visoke temeperature, doveli do razvitka neprovidne zelene mase.

- Zbog izrazito nepovoljne meteorološke i hidrološke situacije, na Topčiderskoj reci i u Čukaričkom rukavcu primećuju se promene organoleptičkih osobina. Ovo je uobičajena pojava, a promenom hidrološke situacije i stanje na ovom potezu će se poboljšati - objašnjavaju iz Republičke direkcije za vode.

Kupači u Savskom jezeru nisu ugroženi

Opasnosti za kupače na drugoj strani Savskog jezera nema jer se, kako objašnjavaju iz Zavoda, voda koja se uliva u Savsko jezero prečišćava, pa zelena mahovina nema uticaja na kvalitet vode Ade Ciganlije.

- Ada nije ugrožena ni zagađena, od ove pojave je potpuno odvojena i nema razloga za brigu – dodaje dr Ivana Ristanović Ponjavić.

U Čukaričkom zalivu su marina i veslački klubovi. Kako se zeleni prekrivač prostire od ulaza na Adu, veslači ga jedva zaobilaze, a tako će biti, po svemu sudeći, dok se vodostaj ne povisi, a temperature ne budu niže.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.